eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Riasztó méreteket ölt az ehető vaddisznóhús pazarlása

A vadásztársaságok esetenként négyszer-ötször annyi pénzt kapnak az államtól a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozókhoz juttatnák el. A tonnaszám kidobásra kerülő állattetemek miatt áldatlan állapotok uralkodnak egyes szeméttelepeken – számoltak be dél-balatoni vadászok a Hirbalaton.hu-nak.

Tavasszal született az az országos főállatorvosi rendelkezés, hogy állami kártalanítás jár a kilőtt vaddisznók teteméért – a vadkan darabjáért 100 ezer, a kocáért 60 ezer forint –, miközben a feldolgozók ennek töredékét fizetik érte. Az intézkedést alapvetően a hazai sertésállomány védelme érdekében vezették be – írja a Hirbalaton.hu.

A koronavírus-járvány miatt vendégek nélkül maradt, nehéz helyzetbe került vadászatra jogosultak az intézkedés bevezetése óta inkább a szeméttelepekre kitett ATEV-konténerekbe adják le a kilőtt vadakat. Ez az elemi érdekük, mint mondják, ugyanakkor szégyenkeznek amiatt, hogy nem a feldolgozókhoz viszik a szállítmányokat, mint eddig, hiszen

ehető húsokról van szó.

Beszámolóik szerint állami kártalanítást akkor kapnak, ha a kilőtt vadakat a kijelölt szeméttelepekre hordják, amelyek azonban nemigen készültek fel a helyzet kezelésére. Míg a feldolgozókban zárt helyen, hűtve kell tárolni a megsemmisítésre szánt állati maradványokat, a szeméttelepeken nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét, így

hűtetlenül, madarak és rágcsálók számára hozzáférhetően, fedetlen helyen várnak elszállításra, bűzt árasztva és legyek tömegét vonzva.

Az intézkedést, ha őszig nem oldják fel, minden bizonnyal megsínylik a vadfeldolgozók, hiszen elveszítik árualapjuk jelentős részét. A Balaton körüli megyék a sertéspestis szempontjából jelenleg közepes kockázatúnak számítanak – a hatóság tájékoztatása szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×