INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

oktatás

diákok

oktatási hivatal

általános iskola

Nyelvtanóra a 9. osztályban az „Én tényleg tanítanék…” címet viselő felhíváshoz csatlakozó Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 2016. március 30-án. A közoktatás átalakításáért a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg polgári engedetlenséget erre a napra, egyórás időtartamra. Kilenc iskolaigazgató időt kért a hivatalos tárgyalások lefolytatására és türelemre szólított fel az oktatás átalakításáról szólva abban a felhívásban, amelynek az Én tényleg tanítanék... címet adták és nem csatlakoztak a Tanítanék mozgalom akciójához.

Kedvezőbb adatok érkezetek a korábbi két tanévben mértnél

Infostart

A veszélyeztetett tanulókat támogató jelzőrendszer adatbázisa szerint jelenleg 59 619 diák van olyan helyzetben, hogy idő előtt kibukhat az iskolarendszerből.

Egyre kisebb a bukdácsoló, órákról ellógó, lemorzsolódással fenyegetett diákok aránya, és tavalyhoz képest harmadával visszaesett azoknak a tanulóknak a száma, akik 16 évesen még mindig általános iskolába járnak – szemlézi a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal veszélyeztetett tanulókról készített adatbázisát.

Jelenleg

59 619 diák van olyan helyzetben, hogy idő előtt kibukhat az iskolarendszerből,

ha nem javít sürgősen a jegyein. Ez a vizsgált létszám 8,02 százaléka, s míg egy évvel korábban 9,16, azelőtt pedig 10,99 százalék tartozott a fenti kategóriába.

A korábbi tanévekhez képest látszik a javulás: tavaly ilyenkor 8710 fővel, 2017/18 fordulóján pedig 22 400 fővel magasabb volt a veszélyeztetettek létszáma, miközben a vizsgált össz­létszám mindössze háromezer fővel volt több. A lap az adatokat szándékosan nem az év végi, hanem a korábbi tanévek félévi értékeivel hasonlította össze, amelyek valamivel mindig gyengébbek a tanév végi eredményeknél.

Mint kiderült, most mintegy 46 ezren (6,17 százalék) kaptak elégtelent egy vagy több tárgyból, ami a tavalyi, 52 ezres (6,97 százalék), valamint a két évvel ezelőtti 61 ezres (8,29 százalék) számnál is kedvezőbb.

Ezúttal is matematikából buktak a legtöbben, több mint 21 ezren, a második helyre a történelem került 13 ezernél is több elégtelennel, 11 ezren pedig képtelenek voltak teljesíteni a választott szakmájukhoz tartozó elméleti tárgyat. Az irodalommal tízezren, a nyelvtannal kilencezren állnak hadilábon.

Nyitókép: MTI Fotó: Varga György
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018