INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

kerékpárút

biatorbágyi viadukt

völgyhíd

25 méter magasban bringázhat az új kerékpárúton

25 méter magasban bringázhat az új kerékpárúton

Infostart

Az ország egyetlen kettős vasúti völgyhídján épül új bringaút.

Megkezdőtött egy tíz kolométeres kerékpárút tervezése Budaörs és Biatorbágy között - írja a Magyar Építők.

Az épülő szakasz Budaörsön, a Hosszúréti-patak mellett, majd Törökbálint belterületén - Fűzfa utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Raktárvárosi út, Régivasútsor utca - nyomvonalon haladva éri el Biatorbágy belterületét. A kerékpárút kiemelt látványossága, hogy áthalad a biatorbágyi viadukton, amely

Magyarország egyetlen páros vasúti völgyhídja.

Az első hidat 1883–84-ben, másodikat 1898-ban építették.

Az első híd 2×40,6 m támaszközű, hegeszvas anyagú, többszörös rácsozatú felsőpályás acélszerkezet volt. Az egyetlen pillér és a két hídfő cölöpalapozással, beton felmenőfalakkal, terméskő burkolattal készült. A párhuzamos második hídat 1898-ban építették meg. A két hídfő tulajdonképpen maga is 2×10,0 m nyílású boltozat; a Budapest felőli hídfő és a közbenső pillér cölöpalapozású, a másik hídfő síkalapon áll. Az áthidaló szerkezet diósgyőri folytacél anyagú, kétszer kéttámaszú párhuzamos övű, oszlopos rácsozatú süllyesztettpályás szerkezet. A MÁVAG építette hidat 1898. december 20-án adták át a forgalomnak - írja a turabot.hu.

A Füzes-patak völgyét hidalják át 120–140 méter szélességben és 20–25 méter magasságban.

Az északi hídon sétaút vezet át, a lábazaton pedig emléktábla emlékeztet az 1931-es robbantásos merényletre, amelyben 22 ember halt meg.

Az átadás várható időpontja 2021. szeptember 30., amikor is egy újabb szakasz kapcsolódik be a Budapestet Balatonnal összekötő 108 km hosszúságú kerékpárút fejlesztési projektbe.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018