INFORÁDIÓ 
2020. december 1. kedd
Elza

magyar orvosi kamara

kincses gyula

koronavírus

járvány

védőfelszerelés

Koronavírus – Az orvoskamara szerint két dolga van a kormánynak

Koronavírus – Az orvoskamara szerint két dolga van a kormánynak

InfoRádió

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az állampolgárok felelőssége, hogy ne terjedjen tovább a koronavírus-járvány. Ezt pedig az emberek közötti találkozások számának csökkentésével lehet elérni. Kincses Gyula az InfoRádió ReggelInfo műsorában azt mondta: megfelelő ellátásszervezéssel nem feltétlenül fontos minden egészségügyi dolgozónak védőfelszerelést biztosítani.

A védőeszközök részét képező maszkoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg. Van egyrészt a sebészeti, amely elsődlegesen arra szolgál, hogy a viselője ne fertőzzön, a másik pedig az FFP2, FFP3 típusú maszk, amely a levegőben lévő, szabad vírus ellen is képes védeni. Így a kifejezetten veszélyes helyen dolgozó egészségügyi szakembereknek az utóbbira van, illetve lesz szüksége – fogalmazott a MOK elnöke az InfoRádiónak.

Kincses Gyula szerint ebből kifolyólag a kormányzatnak két feladata van: egyrészt tegyenek meg mindent, hogy minél több ilyen maszk álljon rendelkezésre. Másrészt olyan intézkedések szülessenek, amely során nem általában minden orvost látnak el ilyen védőeszközzel, hiszen annyi maszk nincs a piacon, nemcsak Magyarországon, hanem általában sem. Ehelyett

koncentráljanak a veszélyes helyekre, ahol az orvos–beteg találkozások történnek.

Ugyanis nem mindegy, hogy milyen dinamikával zúdul rá az egészségügyi rendszerre a fertőzés, mert az már biztos, hogy a csoportos fertőzések szakaszába léptünk, de még mindig alacsony az esetszám – jegyezte meg a szakember, figyelmeztetve: ha ez megugrik, ami

elsősorban az állampolgárok és nem az egészségügy felelőssége,

akkor azt nehéz lesz az ellátórendszernek kezelni.

Ha betartjuk a szabályokat, mindamellett, hogy összességében is kevesebb lehet a beteg, ami fontosabb, sokkal lehúzottabban jelentkeznek az esetek, és az egészségügynek lesz kapacitása arra, hogy akit szükséges, el tudja látni – hangsúlyozta Kincses Gyula.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Koronavírus – az orvoskamara szerint két dolga van a kormánynak
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018