eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

140 cég irányítását veheti át a honvédelem szükség esetén - a nap hírei

A következő napokban megtöbbszöröződhet a koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Több kórházat járványkórházzá alakítanak a koronavírus-járvány miatt. Bezárják a budapesti játszótereket a járvány miatt. A nap legfontosabb hírei március 17-én.

A következő napokban megtöbbszöröződhet, akár több százas nagyságrendet is elérhet a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte ugyanakkor, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban izolálták az új koronavírust, és ezzel lehetőség nyílik vakcina fejlesztésére, a vírus jobb megismerésére. Közölte azt is, hogy egy vírusellenes szert is tesztelnek a szakemberek.

Több kórházat járványkórházzá alakítanak a koronavírus-járvány miatt - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó a parlament népjóléti bizottságának ülésén elmondta, a Kiskunhalason épülő mobil karantén-kórház mellett a helyi kórház tömbjét is kijelölték erre a célra, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény.

Megkezdte működését a létfontosságú vállalatokért felelős akciócsoport. A testületet Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezeti. Az akciócsoportnak az a feladata, hogy azokat a szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari cégeket biztosítsa, amelyek működése létfontosságú a rendkívüli járványhelyzetben Magyarországon. Mintegy 140 társaságról van szó.

Bezárják a budapesti játszótereket a járvány miatt. A fővárosi operatív törzs ülése után Karácsony Gergely főpolgármester azzal indokolta a döntést, hogy az ottani játékok lehetőséget biztosítanak a vírus terjedésére. Kérte, hogy a gyerekeket ne vigyék a játszóterekre. A főpolgármester közölte azt is: a kerületekkel közös álláspontot képviselve a parkolást nem teszik ingyenessé. Hiába van ugyanis kevesebb autó az utakon, a parkolóhelyeken ugyanannyi vagy akár több is a szokottnál.

Nem zárt be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, továbbra is indít és fogad járatokat, az országba ugyanakkor útlevél-ellenőrzés után csak magyarok, és egyes letelepedési engedéllyel rendelkezők léphetnek be. Csak a 2B Terminál fogad járatokat. A külföldi és magyar állampolgárok egyaránt elutazhatnak Magyarországról.

A posták 15 óra után is nyitva tartanak, a bejáratnál feltüntetett nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. A társaság közleménye felhívja a figyelmet: előfordulhat, hogy ha egy üzletház teljesen bezár, akkor az ott működő posta is kénytelen ehhez alkalmazkodni, ám ezekben az esetekben az ügyfelek a településen másik postát vehetnek igénybe.

15 órakor be kellett zárniuk boltoknak. Az intézkedés nem vonatkozik az élelmiszerüzletekre, patikákra, drogériákra, benzinkutakra, dohányboltokra. A többi kiskereskedelmi üzletben a 15 órai zárás után reggel 6 óráig csak az ott dolgozók lehetnek bent.

Zavartalan az üzemanyag-ellátás. A Mol közölte: továbbra is biztosítja a régió és Magyarország energia- és üzemanyag-ellátását, a vállalatcsoport üzleti folyamatai, a termelés, gyártás, áruszállítás és üzemanyag-kiszolgálás továbbra is változatlanul működnek. A benzinkutak nyitva tartási rendje változatlan, a töltőpisztolyokat rendszeresen tisztítják.

Vasárnaptól nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus-járvány miatt. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közölte: az egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani. A templomokat nem zárják be, a papokat a püspökök testülete arra kéri, hogy továbbra is tartsanak szentmiséket. Több helyről online közvetítik majd a miséket.

A koronavírus- járvány miatt hétfőtől leáll a magyarországi Audi-gyár. A társaság a gyártási programról és munkavállalókat érintő következményekről később ad tájékoztatást. A cég győri gyárában csaknem 13 ezer ember dolgozik. A magyarországi cégvezetés azután döntött a leállás mellett, hogy a Volkswagen-konszern a legtöbb telephelyén felfüggesztette a termelést.

Megállapodtak a harmincnapos beutazási korlátozás elrendeléséről az Európai Unión kívül eső térségekből az uniós tagországok vezetői. Az intézkedést előzőleg az Európai Bizottság javasolta. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciája után hangsúlyozta: megegyezés jött létre arról, hogy megerősítik a külső határokat azzal, hogy az ideiglenes korlátozást alkalmaznak a nem alapvető fontosságú beutazásokra. Előzőleg a tagországok abban is megállapodtak, hogy a jelenleginél lényegesen rugalmasabbá teszik az állami támogatásra vonatkozó szabályokat, hogy a tagállami kormányok hatékonyan tudják támogatni a vállalatokat.

Merész intézkedésekre szólította fel az európai országokat az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója. Hans Kluge úgy fogalmazott, hogy kivétel nélkül minden országnak meg kell tennie a legmerészebb intézkedéseket, hogy gátat tudjanak szabni az új típusú koronavírus-járvány terjedésének. Közben a WHO két munkatársánál is kimutatták a vírust, őket otthonukban elkülönítették.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×