eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Korean Air Szöul - Budapest áruszállító járata az indító ünnepségen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. február 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A koronavírus új helyzetet teremtett Ferihegyen, amivel mindenkinek számolnia kell

A Ferihegyi Repülőtér nem zárt be a koronavírus-járvány miatt, de Magyarországra csak magyarok léphetnek be.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér továbbra is indít és fogad járatokat, de

Magyarországra csak magyarok léphetnek meg a 2B Terminálon,

közölte a Budapest Airport. A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság mindenkinek ellenőrzi az úti okmányát, és a közeli magyar hozzátartozójukkal (gyermek, szülő, nagyszülő, házastárs) utazó külföldieket is beengedi, valamint azokat az EGT-állampolgárokat (EU, Egyesült Királyság, Liechtenstein, Izland, Norvégia,Svájc) is, akik magyarországi tartózkodásra jogosultak, és ezt okmánnyal tudják igazolni. A Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Kínából és Olaszországból érkező magyarok

kötelező egészségügyi szűrésen esnek át,

tette hozzá a légikikötőt üzemeltető cég.

„A jelenlegi szabályozás természetesen a légi közlekedésre is vonatkozik. Tehát személyszállítás keretében Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be – erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter kedd délelőtti tájékoztatóján. – Vagyis a landoló repülőgépekről a magyar állampolgárokat tudjuk beengedni Magyarország területére. Ezzel mindenkinek számolnia kell, de a reptér egyelőre működik – hangsúlyozta Szijjártó Péter. – Ami pedig a már Magyarország területén úton lévő embereket illeti, ezek egyedi eseteknek kell, hogy legyenek, nyilvánvalóan ők Magyarországot el tudják hagyni. Ugyanis a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések úgy szolnak, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be, így nyilván, aki most Magyarország területén van és kilépésre jelentkezik egy határátkelőhelyen, az el tudja hagyni az országot.”

A külügyminiszter szerint az intézkedésekre feltétlenül szükség van a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében. „Ezzel kizárjuk azt, hogy külföldi állampolgárok Magyarországra jöjjenek, jelentős mértékben lecsökkentjük az országba belépők számát, és a matematika szabályai értelmében lecsökkentjük annak a valószínűségét is, hogy vírus által fertőzött személyek lépjenek be Magyarország területére. Egyébként pedig azok a szabályok, amelyek ma Magyarországon irányadóak járványügyi szempontból, azok vonatkoznak természetesen mindenkire, aki hazatér.”

Azok a külföldiek, akiket nem engednek be Magyarországra a Ferihegyi Repülőtéren az elutazásukig egy részükre kijelölt

tranzitba kerülnek, ahol takarót, élelmet, ásványvizet és igény szerint arcmaszkot kapnak,

tájékoztatott a Budapest Airport. A zökkenőmentes folyamat érdekében minden légi járat a 2B Terminálra érkezik, és az okmányellenőrzés is ott történik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×