INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

tűzvédelem

katasztrófavédelem

vészhelyzet

Életbevágó dolgokra figyelmeztet a katasztrófavédelem

Életbevágó dolgokra figyelmeztet a katasztrófavédelem

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője felhívta a figyelmet: akár súlyos veszélyhelyzetet is okozhat a lépcsőházban tárolt bicikli vagy virágláda.

"Nem lehet két egyforma lépcsőházról beszélni, ezért a házirendeket mindig szakember segítségével, az egyéni helyzetekre kell megalkotni" - magyarázta Dóka Imre. Elmondása szerint

bár sokan élnek védelmi rács felszerelésével, fontos megjegyezni, hogy nem minden esetben szabályos az elhelyezése.

"Csak abban az esetben lehet ilyen rácsot felhelyezni, ha az nem zár el semmilyen tűzvédelmi berendezést (tűzjelzőt, tűzoltókészüléket vagy tűzivízvezetéket), és nem akadályozza vészhelyzet esetén egy lakó menekülését vagy kimentését. Ezért azt tanácsoljuk a vagyonvédelmi rácsok felszerelésénél kérjék ki a hatóság állásfoglalását" - magyarázta az OKF helyettes szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet az olyan tárgyakkal, mint a nagyobb virágosládák vagy a lépcsőházban tárolt kerékpárok, Dóka azt válaszolta: gyakran előfordul, hogy a menekülési útvonalként funkcionáló folyosókat a társasház lépcsőházában leszűkítik azzal, hogy különböző tárgyakat tárolnak ott. Ez balesetveszélyes, hiszen a menekülési útvonal szabadontartása biztosított kell hogy legyen.

"A régebbi épületek esetében 110 centiméter széles és 190 centi magas biztonsági sávot ír elő az országos tűzvédelmi szabályzat. Az új építésűeknél a szélesség 110 vagy 120 centiméter. Ebben a sávban se virágot, se biciklit, se mást nem lehet elhelyezni.

A helyettes szóvívő arra is kitért, hogy a társasházakban milyen gyakran ellenőrzik a tűzvédelmi előírások betartását: a 30 méternél magasabb épületek esetében 2 évente, a 14 és 30 méter közötti magasságú épületeknél pedig a tűzvédelmi állapottól függő rendszerességgel végez ellenőrzést a katasztrófavédelem.

Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kapcsolódó hang

Társasházak tűzvédelmi szabályai
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018