eur:
393.27
usd:
367.32
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2019. szeptember 27-én. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország mozgalom szervezte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Klímasztrájk: "megdőlt az a paradigma, hogy ez nem az én problémám"

A szervezők szerint mintegy hatezren vettek részt a globális klímasztrájk budapesti megmozdulásán. Az elsősorban fiatalokból álló tömeg a Clark Ádám térről a Kossuth térre vonult át. "Nem élhetünk úgy, ahogy eddig" – ez volt az üzenete Mező János beszédének. A Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth térről adott interjút az InfoRádiónak.

Most kell cselekedni, mert máskülönben a jövőnk lesz veszélyben - foglalta össze tömören a megmozduláson elhangzott beszédének lényegét Mező János, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Mint elmondta, a fiatalok megunták, hogy üres szavak hangzanak el a vezetők részéről, de valójában nincs cselekvés, helyette kényelmes egy helyben toporgás van.

Szólt arról is a Kossuth téren, hogy amikor 15 évvel ezelőtt az első klímaváltozással kapcsolatos előadásait megtartotta, akkor milyen szemekkel néztek rá és miért voltak értetlenek az emberek. Ma már talán jobban értik, jegyezte meg a környezetvédő, hogy

alapvető érdeke minden embernek és közösségének, hogy csökkentsük a kibocsátásunkat, hogy megváltoztassuk az életünket és a vezetőinket is.

A fő üzenet az volt, amit minden fórumon hangsúlyoz, hogy nem élhetünk úgy, ahogyan eddig.

Budapest, 2019. szeptember 27.
A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői a Lánchídon 2019. szeptember 27-én. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország mozgalom szervezte.
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2019. szeptember 27. A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői a Lánchídon. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország mozgalom szervezte. MTI/Mónus Márton

Mező János szerint az elmúlt 15 évben, amióta klímavédelemmel foglalkozik, nem volt példa akkora méretű tüntetésekre a jövőért, vagy a Földért világszerte, mint amelyek napjainkban tapasztalhatók, ami onnan indult – emelte ki –, hogy egy diáklány kiült a svéd parlament elé. De mint mondta,

Gandhi óta tudjuk, minden változás egyéni szintről indul, ezt támasztja alá Greta Thunberg mozgalma is.

Idehaza a márciusi tüntetésen még csak pár százan vettek részt, a május közepén tartott megmozduláson már háromezren, ma viszont már – a szervezők közlése szerint – hatezer ember gyűlt össze Budapesten.

Budapest, 2019. szeptember 27.
A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2019. szeptember 27-én. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország mozgalom szervezte.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2019. szeptember 27. A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren. MTI/Balogh Zoltán

Világszinten pedig óriásira nőtt a mozgalom, szinte valamennyi városban van klímatüntetés, ahol ez lehetséges. Májusban másfél millióan, a mostani, egyhetes esemény múlt pénteki indulónapján 4,5 millióan vonultak az utcára, ez a szám mára pedig már biztosan sokkal nagyobb – fogalmazott a Greenpeace Magyarország munkatársa.

A New York-i ENSZ-klímacsúcsához időzített klímatüntetés résztvevői a világ vezetőitől pedig azt várják, ismételte meg Mező János, hogy végre cselekedjenek, valódi vállalásokat tegyenek, és legynek valós klímavédelmi tervek, mivel az látható, hogy csak hatvan ország tett konkrét ígéret, cselekvési tervet az asztalra, aminél jóval többre lenne szükség, fogalmazott a klímavédő, emlékeztetve, hogy a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény közel 200 állam- és kormányfő írta alá.

Mint arról korábban az Infostart beszámolt, Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását és befejezi a szén energetikai célú hasznosítását, ismertette az ENSZ klímacsúcsán Áder János magyar köztársasági elnök, aki szerint, ha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény.

Budapest, 2019. szeptember 27.
A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2019. szeptember 27-én. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország mozgalom szervezte.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2019. szeptember 27. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország mozgalom szervezte. MTI/Balogh Zoltán

Közös a probléma és egymásra vagyunk utalva, az a paradigma pedig, ami 20-30 éve volt, hogy "igazából ez nem az én problémám", ez megdőlt, a környezetvédelem pedig nem ismer határokat, hogyha a létfenntartó rendszerünket, a bioszféránkat ilyen szinten károsítjuk, akkor alapvetően a társadalmi rendszereket fogja leszabályozni

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×