eur:
394.3
usd:
363.1
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte brüsszeli meghallgatását Varga Judit - a nap hírei

Az igazságügyi miniszter szerint sikerült tisztázni a jogi kérdéseket a magyar jogállamiság helyzetéről tartott meghallgatásán. Magyarország megvétózná az Európai Unió következő költségvetését, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el. A brit miniszterelnök szerint van esély új megállapodásra a brexit feltételrendszeréről. A nap legfontosabb hírei szeptember 16-án.

Bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte brüsszeli meghallgatását az igazságügyi miniszter. Varga Juditot az általános ügyek tanácsa hallgatta meg a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárásról. A tárcavezető úgy fogalmazott: nagy lépést tettek előre, hogy megvédjék Magyarországot, tételesen cáfoltak minden vádat és hamis állítást, minden jogi kérdést tisztáztak. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerint újabb meghallgatásokra van szükség a Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében. Azt nem tudni, mikor lehet a következő meghallgatás. Az Európai Parlament 2018-ban javasolta, hogy a tanács a 7. cikk alapján állapítsa meg: Magyarországon fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az uniós alapértékek.

Magyarország megvétózná az Európai Unió következő költségvetését, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reuters hírügynökségnek.Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, ha a forrásokat politikai szimpátia alapján osztják el. Hozzátette: Ha a Brexit miatt a költségvetés főösszege csökken, akkor Magyarország csak ezzel arányos forráscsökkenést tud elfogadni. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nem hozott döntést a Brexit újabb halasztásának megvétózásáról.

Magyarország fontos szerepet vállal a nukleáris biztonság erősítésében - hangsúlyozta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi közgyűlésén a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a kontrollálatlan migrációs hullámokkal a nukleáris fenyegetettség is nő, éppen ezért fontos, hogy Magyarországot újabb egy évre megbízták a nukleáris biztonsági munkacsoport elnöki teendőinek ellátásával. A tárcavezető azt is megemlítette, hogy 2021-ben Budapesten lesz a nukleáris terrorizmussal szembeni globális fellépés konferenciája, ami elismerés Magyarország számára.

Az amerikai befektetők is támogatják a hazai kutatásfejlesztést - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén. Palkovics László kiemelte: a kormány 25 százalékkal emelte a kutatásfejlesztésre szánt összeget az innováció ösztönzésére a jövő évi büdzsében. A tárcavezető kiemelt feladatnak nevezte, hogy javuljon a kutatásfejlesztés színvonala, mert Magyarország még elég rossz helyen áll az országok innovációs tevékenységét mutató rangsorban.

Megváltoztatva a Pest megyei területi választási bizottság határozatát, nyilvántartásba vette a Jobbik Pest megyei listáját az önkormányzati választásra a Nemzeti Választási Bizottság. Pest megyében 4.901 érvényes ajánlás kellett a megyei lista állításához. A területi választási bizottság csak 4.888 érvényes ajánlást talált, ezért nem vette nyilvántartásba a párt listáját. Az újraszámolás után azonban 67, korábban érvénytelennek ítélt ajánlást is érvényesnek talált a választási iroda. Az NVB határozata nem jogerős.

A brit miniszterelnök szerint van esély új megállapodásra a brexit feltételrendszeréről, de ebben nem szerepelhet a jelenlegi tartalékmegoldás, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza. Boris Johnson azután beszélt erről, hogy Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier bizottsági brexit-főtárgyalóval találkozott Luxemburgban. Boris Johnson megerősítette: megállapodással vagy anélkül, de október 31-én kilépteti országát az Európai Unióból. Az Európai Bizottság elnöke előzőleg arról beszélt: a brit kormány továbbra sem állt elő új megoldási javaslattal.

Energetikai segítséget ígért Washington szövetségeseinek az amerikai elnök a szaúd-arábiai olajterminálok elleni szombati támadások után. Donald Trump vasárnap este jelentette be, hogy felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék megnyitására szükség esetén. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Iránt tette felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásért. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnap tagadta ezt.

Elhunyt Gallai Péter. A Piramis és a Bikini egykori billentyűsét, énekesét, dalszerzőjét 65 éves korában érte a halál. Gallai Péter 1974-ben végzett a Konzervatóriumban és alapító tagja volt a Piramisnak, amely a hetvenes évek második felének egyik legnépszerűbb együttese volt. Olyan slágerek születésénél működött közre, mint a Szabadnak születtem, a Szállj fel magasra, vagy a Mikor megszülettem. 1985-től 2002-ig a Bikini együttes tagja volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×