eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A megújult Újpest-központ metróállomás 2019. március 30-án. Ezen napon átadták a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszát.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Klíma a 3-as metrón - lesz még sok izzadtságcsepp addig

A Világgazdaság értesülése szerint jövőre elkészülhet a 3-as metró első klimatizált szerelvénye. A Metróért Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta: műszaki és anyagi szempontból is az alvázra szerelt légkondicionáló berendezés lenne optimális. Ráadásul ezzel nem buknánk el a járművek garanciáját – tette hozzá Bíró Endre

A Metróért Egyesület háromféle műszaki megoldást tart elképzelhetőnek a kivitelezésre.

  1. A légkondicionáló berendezés komoly tömeggel rendelkező részét az alvázra rögzítik, ahonnan szellőzőcsöveken keresztül lehetne a hűs levegőt az utastérbe eljuttatni.
  2. A tetőszerkezetre kerül a klíma, ez a leggyakoribb megoldás a metrószerelvényeken, ebben az esetben azonban a tetőszerkezetet meg kellene erősíteni.
  3. Kis tömegű, korszerű berendezéseket szerelnek föl a tetőszerkezetre, ezekből azonban kocsinként két darabra lenne szükség

Bíró Endre az InfoRádióban elmondta,

az első lehetőség a legolcsóbb és legkönnyebben kivitelezhető,

vagyis a klímaberendezés alvázra történő rögzítése, aminek talán lenne egy olyan hozadéka is, hogy nem járna garanciamegvonással, mert egy ilyen utólagos beavatkozás alkalmával a gyártónak megvan a lehetősége arra, hogy azt mondja "jó, csináljatok a járműveimmel, ami akartok, de innentől kezdve megvonom a garanciát."

Ha a Világgazdaság értesülései pontosak, és 2020-ra valóban elkészülne a prototípus, még akkor sem egyik napról a másikra lehetne hűvös a 3-as metróban, hiszen az érintett vonalon 222 kocsi van üzemben. A Metróért Egyesület elnöke úgy véli, ha a BKV saját erőből fogna hozzá, annak legfeljebb mutatóban lenne eredménye jövő nyárra. Ha szerződést köt egy nagy szerelőkapacitással bíró céggel, esetleges

6-8 hónap alatt lefuttatható a projekt.

Mint arról az Infostart beszámolt, július elején a Főpolgármesteri Hivatal, ellenzéki nyilatkozatokra reagálva azt közölte: megvalósítható közelségbe került a 3-as metró klimatizálása, mivel újabb 6 milliárd forintot szerzett vissza a fővárosnak peres úton a jelenlegi vezetés, ennek alapján a BKV már felvette a kapcsolatot egy speciális klímagyártó céggel a 3-as szerelvények klimatizálása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×