eur:
394.93
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatót tart az ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek társaságában a belvárosi Deák Ferenc téren 2019. augusztus 25-én. Mögötte Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista, Tüttő Kata, az V. kerület szocialista és Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi DK-s polgármesterjelöltje (b-j).
Nyitókép: Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatót tart az ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek társaságában a belvárosi Deák Ferenc téren 2019. augusztus 25-én. Mögötte Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista, Tüttő Kata, az V. kerület szocialista és Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi DK-s polgármesterjelöltje (b-j). MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely: a választás tétje az, hogy visszaadják Budapestet a budapestieknek

Az önkormányzati választás tétje az, "hogy visszaadjuk Budapestet a budapestieknek" - fogalmazott Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt vasárnap ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek társaságában Budapesten.

A közös ellenzéki főpolgármester-jelölt a belvárosi Deák Ferenc téren tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a kerületi polgármesterjelöltekkel arra szövetkeznek, hogy a budapestiekkel közösen "visszaszerezzék" a várost és azt "visszaadják" a budapestieknek. Azt szeretnék, hogy Budapest egy olyan hely legyen, amely "mindannyiunk közös otthona", és amely az elmúlt kilenc év "elszalasztott lehetőségei után" valóban egy élő és élhető város legyen - mondta.

Karácsony Gergely közölte:

a főváros minden részén elindították kampányukat, és ajánlásgyűjtéseik azt mutatják, hogy "gyakorlatilag szinte valamennyi jelölt már most is rendelkezik az induláshoz szükséges aláírásokkal".

Hozzátette: a változás üzenetét azok az "utazó fák" képviselik, amelyek a következő ötven napban minden kampányeseményen velük lesznek, azt jelezve, hogy egy élhető és zöld várost szeretnének. A fákat a választások után a fővárosi Városháza Parkban ültetnék el - mondta.

Karácsony Gergely kiemelte: arra szövetkeztek, hogy visszaadják a város "elvett pénzét, ami az elmúlt években a fővárosi költségvetés megcsapolásában jelentkezett", és "a város elvett zöldfelületeit", köztük a Városligetet és a Római-partot.

Úgy fogalmazott: visszaadnák a budapestieknek "az elvesztett esélyt" arra, hogy mindenkinek legyen megfizethető lakhatása, azokat az éveket, amelyeket "elrabolt tőlük a budapesti összeomlott egészségügyi ellátás" és elvesz tőlük a város rossz levegője.

Közölte: minden kérdésben, ami a budapestieket érinti, kikérdezné véleményüket, a főpolgármester vétójogával élve pedig stadionépítési stopot hirdetne, míg a beruházásokra a helyiek "áldásukat nem adnák".

Kerületi polgármesterjelöltjeiket Karácsony Gergely egy sokszínű politikai szövetség részeseinek nevezte.

Olyan emberek, akik különböző pártokban politizáltak, de most mégis képesek voltak félretenni a korábbi sérelmeiket annak érdekében, hogy a közös célt megvalósítsák - mondta.

Hangsúlyozta: nem csak érdekszövetség alakult, hanem közös értékeik vannak. Mindannyian hisznek abban, hogy Budapestnek zöldebbnek, igazságosabbnak, szolidárisabbnak, toleránsabbnak, nyitottabbnak és szabadabbnak kell lennie - fogalmazott.

Újságírói kérdésre kiválónak nevezte választási esélyeiket. Mint mondta, azok az ellenzéki pártok, amelyek szövetkeztek annak érdekében, hogy megváltoztassák Budapestet, az európai parlamenti választáson a fővárosi szavazókörök több mint 80 százalékában többségben voltak a Fidesszel szemben, és úgy gondolja, megnyeri a főpolgármester-választást is.

Elmondta: kampánybüdzséjük "meglehetősen szerény lesz", nagyságrendileg 100-150 millió forint az, amit a pártok "összedobtak" annak érdekében, hogy egész budapesti kampányukat finanszírozzák.

Emellett kis összegű adományokat is gyűjtenek - tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva arról is beszélt: az ellenzéknek egy főpolgármester-jelöltje van, Karácsony Gergely. Mindenki más, aki elindul, "a változatlanság jelöltje, vagy ha úgy tetszik, a Fidesz jelöltje" - vélekedett.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×