eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Biarritzban tárgyalt az iráni külügyminiszter a G7-országcsoport csúcstalálkozóján - a nap hírei

Már összegyűltek Tarlós István, a Fidesz-KDNP által támogatott főpolgármester-jelölt ajánlásai - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. Ismét Budapest visszaszerzéséről beszélt Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje.

Összegyűltek Tarlós István, a Fidesz-KDNP által támogatott főpolgármester-jelölt ajánlásai - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté közölte: az induláshoz szükséges ajánlások több mint kétszeresét, több mint 12 ezer aláírást hétfő délelőtt adják le a Nemzeti Választási Irodán, ahol ezután hivatalosan is nyilvántartásba tudják venni a jelenlegi főpolgármestert, elsőként a jelöltek közül. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken arról beszélt: megválasztása esetén a következő ciklusban a környezetvédelemre és a hajléktalankérdésre fektetne fokozott hangsúlyt.

A közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely szerint az önkormányzati választás tétje az, hogy Budapestet visszaadják a budapestieknek. A politikus a Deák téren, kerületi polgármesterjelöltekkel tartott tájékoztatóján mondta ezt. Karácsony Gergely kiemelte: azt szeretnék, hogy Budapest olyan hely legyen, amely az elmúlt kilenc év elszalasztott lehetőségei után valóban egy élő és élhető város legyen. Azt is hangsúlyozta: a főváros minden részén elindították kampányukat.

Az LMP az önkormányzati választások fő tétjének tartja azt is, hogy minél több zöld önkormányzat jöjjön létre. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, olyan önkormányzatokra van szükség, amelyek a legrövidebb időn belül elfogadnak egy települési fenntarthatósági programot. Schmuck Erzsébet hozzátette: az LMP a legsürgetőbb lépésnek a klímavészhelyzet kihirdetését és a klímacselekvési terv kidolgozását, tartja.

Rezsiutalvány helyett megfelelő megélhetést biztosító nyugdíjat vár a kormánytól a Jobbik. Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a megélhetéshez szükséges költségek, különösen az élelmiszerkiadások rendkívüli mértékben nőttek. A képviselő úgy vélte, a kormány azért döntött az utalvány mellett, mert annak összege 30 napon belül visszakerül a közműszolgáltatókhoz.

Katonai konvojok közlekedésére kell számítani hétfőn több kelet-magyarországi település valamint Veszprém között. A Honvédelmi Minisztérium azt közölte: augusztus 26-tól nemzeti és nemzetközi gyakorlatoknak ad otthont a Magyar Honvédség Központi Gyakorlótere. A tájékoztatás alapján Debrecenből, Hajdúhadházról, Hódmezővásárhelyről közlekednek majd a katonai járművek Veszprém-Újmajorra.

A G7-csúcstalálkozón, Biarritzban tárgyalt az iráni külügyminiszter a teheráni nukleáris válságból való kiút lehetőségeiről. Mohamed Dzsavád Zaríf francia kollégájával egyeztetett és nem találkozott az amerikai delegációval. Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni külügyminiszterrel. Az iráni külügyminiszter jelenléte óriási meglepetés volt a csúcstalálkozón, ahol a francia diplomácia és az európai partnerek arról próbálják meggyőzni Donald Trump amerikai elnököt: tegyen gesztusokat az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodás megmentése érdekében.

Sajtóértesülések szerint kompromisszumos megállapodás jött létre Párizs és Washington között az amerikai digitális szolgáltatókra kivetett francia adók ügyében a G7 csúcson tartott titkos találkozón. A francia sajtó úgy tudja: a két ország egy nemzetközi adó kidolgozásában állapodott meg, az OECD a jövő év elejére véglegesíti a részleteket. Párizs előzőleg arra hivatkozva sújtotta digitális adóval a Google-t, az Amazont, a Facebookot, az Airbnb-t és más hasonló nagyvállalatokat, hogy azok túl kevés illetéket fizetnek azokban az európai országokban, ahol székhellyel rendelkeznek. Az amerikai elnök pedig ellenlépéseket helyezett kilátásba, egyebek mellett a francia borok vámjának megemelését.

Tizennyolc veszélyeztetett cápa- és rájafaj, köztük a világ leggyorsabb cápafaja, a röviduszonyú makócápa, valamint háromféle tengeriuborka is védelem alá kerülhet a jövőben. A Genfben zajló tanácskozáson a résztvevők jóváhagyták a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény kiterjesztését. A makócápák védelem alá helyezése ellen szavazott az Egyesült Államok, Kína, Japán és Új-Zéland, melyek szerint nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a védeni akart fajok fennmaradása veszélyben lenne. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a cápákra a halászat jelenti a fő fenyegetést.

Aggodalmát fejezte ki Ferenc pápa az Amazonas térségében pusztító erdőtüzek miatt. A katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imádságában arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a lángok mielőbbi eloltásáért, mert az amazóniai erdőségek létfontosságúak a bolygó számára. Az argentin származású Ferenc pápa októberre nemzetközi tanácskozást hívott össze, amelyen a püspökök az amazonasi erdőségek helyzetét fogják megvitatni. Az amazonasi erdőtüzek miatt tiltakozások voltak Brazíliában, és az ügyet sürgető kérdésként kezelik a délnyugat-franciaországi Biarritzban zajló G7-csúcstalálkozón is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×