eur:
391.8
usd:
359.92
bux:
0
2024. július 16. kedd Valter
Tanszereket vásárol gyerekeivel egy nő a szeptember eleji iskolakezdésre készülve egy belvárosi papír-írószer szaküzletben Budapesten 2018. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy anyagi megpróbáltatás előtt állnak a családok

A karácsony után a július és szeptember közötti időszak a második legnagyobb vásárlási szezon, az iskolakezdés miatt ilyenkor mélyen zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek - derül ki a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég felméréséből.

A Deloitte közleményében ismerteti: a GKI Digital felmérése szerint egy alsós gyerek iskolakezdési kiadásai 2018-ban 48 ezer forintot, egy felsősé 61 ezer forintot tettek ki. A közép- és felsőoktatási intézménybe járók szüleinek többet kellett erre fordítaniuk: 68 ezer, illetve 84 ezer forintot.

Az Egyesült Államokban átlagosan 519 dollárt, megközelítően 150 ezer forintot költenek a háztartások az iskolakezdéshez kapcsolódóan.

A háztartások jelentős része világszerte nyár végén szerzi be az iskolába járó gyermekeknek a ruházati cikkeket, irodaszereket, műszaki cikkeket, sőt akár bútorokat is.

Az Egyesült Államokban egyre korábban kezdődnek a vásárlási kedvet meghozó akciók, sokan már júliusban túlesnek a nagybevásárláson, az iskolakezdési vásárlások mintegy 90 százaléka pedig még augusztus előtt lezajlik.

Magyarországon lényegesen később kezdődik a vásárlás

A GKI Digital tavalyi felmérése alapján a válaszadók mindössze 27 százaléka vásárol az iskolakezdéshez szükséges cikkeket augusztus első két hetében, 38 százalék augusztus utolsó két hetét választja, míg a vásárlók harmada vagy előrehozza a vásárlást, vagy inkább szeptemberre hagyja, tudatosan megvárva az iskola által támasztott követelményeket.

Mind az amerikai, mind a magyar felmérésből az derül ki, hogy az online vásárlások száma növekvő tendenciát mutat az iskolakezdési szezonban is.

A GKI Digital felmérése alapján tavaly minden ötödik szülő már műszaki cikket is vásárolt az iskolakezdéshez, melyek tekintetében az online vásárlás aránya kimagasló volt.

Az amerikai Deloitte felmérése szerint a vásárlók egyre inkább a webshopok irányába mozdulnak. Magyarországon még mindig nem számottevő az online vásárlások aránya, az összes vásárlás tizedét sem éri el, azonban a műszaki cikkek tekintetében a nagy átlag duplája is lehet. A felmérések szerint az iskolaszerek döntő többségét nem a webshopokból szerzik be a szülők.

Címlapról ajánljuk
Már nem behozzák, hanem itthon terjed a veszélyes vírus, lépni kell

Már nem behozzák, hanem itthon terjed a veszélyes vírus, lépni kell

A magyarok nyájimmunitása évtizedeken át védelmet nyújtott például a szamárköhögéssel szemben is, a környező országokban azonban fellazult az oltási fegyelem. Ráadásul nálunk is terjedőben van az oltásellenesség, ami azonban életveszélyes – figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A kötelező oltások fontosságára és a felnőttkori oltásismétlés lehetőségére Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője is figyelmeztetett.

Fekete Rajmund: a merénylet felerősíti Donald Trump politikai erejét

A hétvégi támadás után hétfőn megerősített biztonsági intézkedések mellett kezdődött a csütörtökig tartó republikánus konvenció, ahol hivatalosan is elnökjelöltté választották Donald Trump korábbi amerikai elnököt. A merénylet utóhatásairól az InfoRádióban Fekete Rajmund Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója beszélt.
VIDEÓ
Brüsszel nem hátrál, pedig több partnere fellázadt a drákói rendszere ellen

Brüsszel nem hátrál, pedig több partnere fellázadt a drákói rendszere ellen

Az Európai Uniót több ország, köztük Ausztrália és Brazília is bírálja amiatt, hogy állítólag téves adatokat használt fel az erdőirtás által érintett területekről származó behozatal betiltására irányuló szabályozásához. A december 31-én életbe lépő új jogszabály célja, hogy az EU fogyasztása ne okozzon környezetkárosítást az államszövetségen kívül sem azáltal, hogy korlátozza a kivágott földterületekkel kapcsolatos különböző áruk behozatalát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×