INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

belföld

ásatás

tömegsír

Emberi csontokat találtak, lehet tömegsírra bukkantak

Infostart

A maradványok a rönöki Szent Imre-templom melletti területen folyó földmunkák során kerültek elő. Nem kizárt, hogy egy első, vagy második világháborús tömegsír lapul a föld alatt.

Az 1902-ben épült templomot 1951-ben szétdúlták, a rendszerváltásra majdnem az enyészeté lett, azután 1990-ben felújították. Az épület melletti - az egyházközség tulajdonában lévő - területen nemrég az Árpád-házi Szent Imre Alapítvány kezdett munkálatokba: huszonöt magyar szent emlékművét szerették volna megépíteni. Azonban a munkagép által ásott gödör falában és a kitermelt föld felszínén is csontdarabok bukkantak elő - írja a VAOL.

Végleges véleményt az antropológusok tudnak majd mondani

Dr. Takács Gyula plébános szerint nagy bizonyossággal emberi csontokról van szó. Kitért arra, hogy bár egykor település volt a hegyen, és annak a falunak két temetője is volt a templom közelében, a maradványok mégsem tartozhatnak hozzájuk, mindkettő távolabb volt a mostani helyszíntől.

A plébános szerint az is árulkodó, hogy nem kerültek elő koporsódarabok, a maradványok mintha sok egymás mellé dobált holttesttől származnának. A csontok állapotából inkább második világháborús áldozatokra következtet.

Véletlenül találták meg, amit évek óta kerestek?

Pékó Tamás polgármester szerint egy egykori rábafüzesi jegyzőkönyv alapján évek óta keresnek egy tömegsírt a térségben, amit eddig nem sikerült megtalálniuk, de lehet, most mégis rábukkantak.

Az építési munkákat a történtek után leállították, Dr. Takács Gyula levélben fordult a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatójához, hogy szakvéleményt kérjen a leletekről.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018