INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

lmp

parlament

demeter márta

tordai bence

budai gyula

Demeter Márta, az LMP parlamenti képviselője felszólal a Sargentini-jelentésre reagáló határozati javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án. Balról Ungár Péter, az LMP képviselője.

Döntött Demeter Mártáról a parlament

Infostart

Felmentette az LMP-s politikust a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából az országgyűlés. Csökkentették Tordai Bence tiszteletdíját.

Az Országgyűlés - a magánvádas ügyekben kialakított gyakorlatának megfelelően - nem járult hozzá Budai Gyula mentelmi jogának felfüggesztéséhez 22 igen, 117 nem szavazattal.

A kormánypárti politikussal szemben Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja tett feljelentést becsületsértés vétsége miatt. A feljelentő szerint Budai Gyula, még a parlamenti választás előtt, egy tavaly márciusban a Czeglédy-üggyel kapcsolatban adott ki a személyét sértő, társadalmi megbecsülését csorbító, valótlan kijelentéseket tartalmazó közleményt.

Csökkentették Tordai Bence tiszteletdíját

A parlament 118 igen, 28 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyta helyben az Országgyűlés elnökének határozatát, amely harmadával, 504 900 forinttal csökkentette az ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíját.

Tordai Bencét a parlament december 10-i ülésén tanúsított magatartása miatt büntették. Az ellenzéki frakciók aznap obstrukcióval próbálták megakadályozni a parlament napirendjének elfogadását, ezzel tiltakozva a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt. Az ellenzék 2925 módosító javaslatot nyújtott be a napirendhez, amelyről az ellenzék tiltakozása ellenére egy szavazással döntött az Országgyűlés.

Az ülésnapon Tordai Bence több ellenzéki képviselőtársával a határozathozatalkor füttyszóval, hangos bekiabálással, majd folyamatos sípszóval zavarta, akadályozta az Országgyűlés munkáját a határozat szerint, amely kitér arra: a napirend elfogadása kiemelkedő jelentőségű, így az arról történő szavazás akadályozása alkalmas arra, hogy az Országgyűlés működését ellehetetlenítse, így az Országgyűlés rendjét a képviselő magatartása súlyosan sértette.

A határozat azt is kimondja, mivel Tordai Bence az Országgyűlés jegyzője is, a nagy nyilvánosság előtt tanúsított provokatív magatartása alkalmas volt arra, hogy jelentős mértékben csorbítsa "a plenáris viták - közügyek megvitatásához méltó - színvonalába vetett közbizalmat".

A házbizottság ülésén nem volt konszenzus a képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről, az Országgyűlés elnöke saját jogkörében eljárva hozta meg a döntést. Tordai Bence ezt követően fordult a mentelmi bizottsághoz, kérve a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését, a testület azonban elutasította kérését, így került a plenáris ülés elé a kérdés.

Személyi döntések

A jegyzői megbízatásáról tavaly december 10-én lemondott jobbikos Szávay István helyére a szintén jobbikos Lukács László Györgyöt választotta meg az Országgyűlés egyhangúlag, 144 igen szavazattal.

A parlament 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát (LMP) a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából.Az ellenzéki politikus ügyében nemzetbiztonsági kockázatot állapítottak meg.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018