eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Balatonihal.hu

Halpusztulás a Balatonnál - megindultak a rémhírek

Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négy mázsányi elpusztult szélhajtó küszt találtak. Az esetről lakossági bejelentések is érkeztek, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt. A jelenség magyarázatát a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. adta meg.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai 420 kilogramm elpusztult küszt szedtek össze a balatonlellei kifolyóból.

A pusztulásuk oka az oxigénhiány volt. A sajnálatos eseményért a hektikus időjárás a felelős

- olvasható a vállalat honlapján. Az évszakra jellemzőtől eltérő hőingadozás megzavarja a halak téli pihenő időszakát. Az ilyen kis befolyók vize sokkal gyorsabban melegszik fel, mint a Balaton víztömege, így a fagyokat követő enyhe időszakok esetén több fok eltérés is lehet a nyílt víz és a befolyó közöt

Ha ilyen esetben a csalogató melegebb vízre felhúzódnak a halak, majd az idő ismét visszahűl, a befagyó kis csatornában a jég alatt oxigénhiány alakul ki, amely halpusztulást okozhat.

Minden bizonnyal ez a jelenség játszódott le hetekkel ezelőtt, majd a múlt hétvégén tapasztalt 10 fok feletti melegfront hatására kiolvadt csatornában szem elé kerültek a tetemek.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közölte: ezekben a kis vízelvezető árkokban rács gondoskodik róla, hogy nagyobb halak ne úszhassanak fel, ezért találkozhatunk zömmel csak a kis testméretű küsszel ilyen szerencsétlen helyzetben.

Hasonló jelenséget tapasztaltak az év elején a balatonöszödi berek kifolyójában, valamint - bár jóval kisebb mértékben - Keszthelyen a Libás strand keleti oldalán lévő befolyónál.

Karácsony előtt a balatonboglári kikötőben volt tapasztalható oxigénhiányos állapot. Az ott korábban nem látott keszegsűrűséget valószínűleg a kárókatonák elől a kikötőbe bemenekülő halrajok okozták.

Végezetül kiemelték, hogy bár sajnálatos események történtek, de a Balaton méretéhez és halállományához képest a halpusztulás elhanyagolható méretűnek tekinthető.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×