eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyszerű szabályok betartásával védekezhetünk a rák ellen

A Nemzetközi Rákellenes Unió kezdeményezésére a Magyar Rákellenes Liga is meghirdeti az „Ez vagyok és ezt teszem” nevű kampányt.

2019. a cselekvés éve, mivel a daganatos betegségek felismerésénél és a megelőzésnél nem elég tudni az elveket, de meg is kell valósítani. A Nemzetközi Rákellenes Unió kezdeményezésére február 4-én a Magyar Rákellenes Liga sokaktól fogja megkérdezi, hogy ki ő és mit tesz a rák ellen – mondta az InfoRádiónak Rozványi Balázs a hétfői Rákellenes Világnap kapcsán.

A szervezet elnöke kiemelte:

az Európai Rákellenes Kódex nagyon egyszerű szabályokat fogalmaz meg, amely elősegítei a rákos megbetegedések elkerülését.

A dokumentum javasolja a dohányzás mellőzését, a dohányfüstmentes otthonokat és munkahelyeket, a helyes táplálkozást, az elegendő mozgást, a túlzott napozás elkerülését.

Rozványi Balázs figyelmeztetett: ha valami megváltozik az ember testében, ami néhány héten túl is megmarad, az illető forduljon szakorvoshoz. Ilyen figyelmeztető jel lehet egy szemölcs vagy anyajegy átalakulása, indokolatlan fogyás, nyelési nehézség, hosszú ideig tartó köhögés, rekedt hang, esetleg egy duzzanat megjelenése.

Jelenleg két népegészségügyi – daganatos betegségeket érintő – vizsgálat van: az egyik az emlőrák-, a másik pedig a méhnyakrák – emelte ki a szakértő, hozzátéve: mindkettőre elég kevesen mennek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×