eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lakástűz a IX. kerületben egy Vaskapu utcai társasház harmadik emeletén 2017. november 16-án. A tűzoltók öt lakót menekítettek ki az épületből.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Óránként kigyullad egy lakás

Idén már 750 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezek közül 24 halálesettel végződött, csak az elmúlt hétvégén öt ember halt meg - közölte a katasztrófavédelem.

A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint januárban eddig átlagosan óránként keletkezett egy lakástűz Magyarországon. A legtöbb lakástűz 1-2 négyzetméteres, azonban naponta 3-4 otthon semmisül meg az emberi felelőtlenségre visszavezethető tüzek miatt - hívják fel a figyelmet.

Mint a katasztrófavédelem kifejtette, a téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. Az elmúlt hétvégén 5 ember vesztette életét lakástűzben. A halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb hozzátartozójukra, szomszédjukra, ismerősükre. Egy füstérzékelő beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nemcsak hogy haláleset, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

Egy jó minőségű füstérzékelő néhány ezer forintba kerül és a tűz keletkezésének legelején jelez. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még épségben ki tud menekülni a lakásban tartózkodó személy, sőt még akár saját maga meg tudja fékezni a kezdeti lángokat a testi épsége kockáztatása nélkül.

A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe. Ezekre érdemes odafigyelni:

  • Azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz.
  • Ne fűtsenek háztartási hulladékkal. Ha valahol csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben, mint egy teljes fűtési szezonban, megfelelő tüzelővel fűtés esetén.
  • Ha valahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.
  • Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó, vagy halálos lakástűzhöz. Fekve, ágyban ne dohányozzanak, és ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta.
  • A régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tűz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassák felül egy villanyszerelővel.
  • Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva a hőmérséklettől, ne használják és hívjanak villanyszerelőt.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×