eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

16 önkormányzati választást tartanak még az őszi voksolás előtt

Már nem lehet több időközi választást kiírni ebben a ciklusban. Március 31-ig még 16 ilyen voksolást tartanak az országban, de Hódmezővásárhelyen például már lecsúsztak róla azok, akik egy előrehozott választással akarták hatalomban tartani vagy éppen megbuktatni Márki-Zay Péter polgármestert.

Időközi önkormányzati választást akkor kell tartani, ha egy polgármester vagy képviselő lemond, illetve meghal. A helyi választási bizottság a mandátum megüresedése után 120 napon belül köteles kiírni az időközi voksolást úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen.

A választási eljárásról szóló törvény alapján azonban az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között nem lehet időközi választást tartani. Mivel idén novemberben lesz egy általános önkormányzati választás, és a szavazások mindig vasárnap vannak, a választási bizottságok legutoljára március 31-re tűzhettek ki időközi önkormányzati választást.

Ez azt jelenti, hogy Hódmezővásárhelyen nem lesz előre hozott választás, pedig Márki-Zay Péter, a város tavaly februárban, szintén egy időközin megválasztott polgármestere már fél éve szeretné ezt elérni. Tavaly októberben azt mondta: egy év múlva önkormányzati választások lesznek, és ha a közgyűlés úgy szabotálja a munkát, mint szeptember 27-én, amikor egyetlen képviselőjük sem jött el a rendkívüli közgyűlésre, „akkor nagyon nehéz egy év áll előttünk”.

Tizenhat másik helyen azonban lesz előrehozott választás,

mivel ők belefértek a március végi határidőbe. Kilenc helyen polgármestert, három településen egyéni választókerületi képviselőt, négyben pedig nemzetiségi képviselőt választanak. Ezek többségükben falvak vagy községek.

A helyhatósági vezetőket 2011 óta öt évre választják, de ezen a 16 helyen csak októberig lesznek hivatalukban a megválasztottak, utána újra megmérettethetik magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×