INFORÁDIÓ 
2019. október 15. kedd
Teréz

hpv

szűrés

méhnyakrák

mályvavirág alapítvány

Szolnok, 2013. február 11. Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban. MTI Fotó: Mészáros János

A méhnyakrák megelőzhető, mégis kevesen mennek el szűrővizsgálatra

A hétvégén elindult Magyarországon is a 13. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét.

A gyakori rákos megbetegedések közül a méhnyakrák az egyetlen, ami megelőzhető – hangsúlyozta Tóth Icó. A Mályvavirág Alapítvány elnöke hozzátette: ezt a HPV-védőoltás és a rendszeres szűrés tudja biztosítani.

A szervezet 6. éve szervezte meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet Magyarországon, ez a 13. ilyen program Európa-szerte. "Minden évben nagyon fontos számunkra az, hogy az egész országban beszéljünk a méhnyakrák-megelőzésről" – fogalmazott Tóth Icó, hozzátéve: minden nőnek tudnia kell a lehetőségeiről, és élniük kell vele.

A szakember büszke arra, hogy 120 település csatlakozott az akcióhoz. Gyöngyből készítenek karkötőket, amelyeket eljuttatnak egy választott kórház nőgyógyászati osztályára, hogy a bennfekvő nőknek azt üzenjék: nincsenek egyedül. A helyszíneken előadásokat, beszélgetéseket tartanak, az alapítvány pedig egységes szóróanyagot biztosított a településeknek, illetve egyéb módon segíti őket.

Az alapítvány elnöke tájékoztatott: a népegészségügyi szűrést 25 és 65 év közötti nőknek biztosítja az állam, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

érdemes a szexuális élet megkezdésétől eljárni a vizsgálatra.

A HPV-oltás a 7. osztályosoknak áll rendelkezésére ingyenesen, ez a vakcina választható, nem kötelező. Mostanában bebizonyították azt is, hogy későbbi alkalmazás esetén is hatásos – tette hozzá a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Bár a nők egyre inkább tudják, hogy megelőzhető a betegség, még sincs meg a kellő motiváció, hogy részt vegyenek a szűréseken – mondta Tóth Icó.

Nyitókép: Mészáros János

Kapcsolódó hang

A méhnyakrák megelőzhető, mégis kevesen mennek el szűrővizsgálatra
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018