eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Nem a riogatástól lesz kevesebb dohányzó

A "Három generációval az egészségért" akció keretében a családokat szólítja meg a dohányzásellenes küzdelem jegyében egy leszoktató program. Fényes Márta tüdőgyógyász szakorvos azt mondja: a dohányos családtag riogatása általában nem eredményes módszer.

A Korányi Intézet módszertani központja a dohányzásról való leszokás problémakörével foglalkozik.

"Új kezdeményezés a családokra fókuszálás, hiszen a családban mindenki mindenkivel, minden mindennel összefügg. A nem dohányzó és a dohányzó életmód is összefügg a családi viszonyokkal, tehát a dohányzás családi kontextusban vizsgálható" - magyarázta Fényes Márta tüdőgyógyász, a Dohányzás Leszokást Támogató Központ szakmai tanácsadója az InfoRádiónak.

A szakember hangsúlyozta, hogy a minta befolyásol,

vagyis ha egy gyermek egy nem dohányos családban nő fel, nem nagyon lesz késztetése arra, hogy rászokjon a dohányzásra, és ugyanez igaz fordítva is: ha valaki újonnan kezd "nem dohányozni", az "kilóg a sorból".

Fényes Márta szerint

a dohányzás okozta károk, negatív hatások hangsúlyozása önmagában nem tud hatásos lenni például egy dohányzó ember felé,

máshol van egy kereshető közös pont. Például "lehet-e közös cél akkor, hogy ha nem dohányoznak, megváltozik-e valami akár anyagi vonatkozásban, akár kötődésben, ami közösen érdek" - tette hozzá a szakember.

A dohányzóknak mindenesetre fejfájással indulhatott az év, hiszen drágult a cigaretta a dohánytermékekhez kapcsolódó adó növekedése miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×