eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke interjút ad az MTI újságírójának a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerület XII. kerületi székházában 2017. december 8-án.
Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

Wittenbergbe viszi gondolatait Fabiny Tamás

A reformáció 501. évfordulója alkalmából Wittenbergben prédikál Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, azon a szószéken, ahol egykor Luther Márton.

"Nagy megtiszteltetésnek tartom ott prédikálni, ahol Luther több ezer prédikációt tartott az 1510-es, 1520-as, 1530-as években" - fogalmazott az InfoRádiónak Fabiny Tamás püspök, aki szerint Wittenberg az evangélikus egyház bölcsöje.

A beszédre való felkészülésről azt mondta, igyekszik majd alaposan megvizsgálni az aktuális szentírási helyet, és úgy szolgálni, hogy az az ott lévőknek bátorítást és fontos üzenetet nyújtson.

"Minden igehirdetés ezért Isten és ember előtti felelősséget jelent, akárhol tartja az ember,"

a tanyavilágban vagy Wittenbertben - tette hozzá.

Fabiny beszélni fog Luther munkatársáról is, Philipp Melanchthonról is, aki "kicsit árnyékban maradt Luther mellett", pedig a reformáció indulásának "áldott eszköze volt". Huszonegy éves volt még csak, de már egyetemi tanár a helyi retorika tanszéken, emellett görögöt és bibliatudományt is oktatott.

A 2017-es év, a reformáció jubileumi éve szerinte ráirányította a figyelmet a hitújításra a katolikus többségű Magyarországon, Európában és a világban is. Ezért nem "emlékév" volt a tavalyi, hanem próbálták újra a figyelem középpontjába helyezni a Szentírást. "Korántsem maradt csupán a protestáns egyházak belügye a reformáció, hanem előtérbe került az ökumené reformációja: hogy a katolikus testvéreink is nevükre veszik a reformáció, az egyház megújításának gondolatait" - húzta alá Fabiny Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×