INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

nézőpont

közvélemény-kutatás

rendőrség

Nézőpont: ötmillió magyar felnőtt pozitívnak látja a rendőrség munkáját

Nézőpont: ötmillió magyar felnőtt pozitívnak látja a rendőrség munkáját

Infostart

A Jobbik az egyetlen olyan "látható" párt, amely szimpatizánsainak körében nincsenek többségben a rendvédelmi szervek munkájával elégedettek.

A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire, az ellenpólust a megkérdezettek 27 százaléka alkotja - derül ki a Nézőpont Intézet október 23-ai, a kiskörúti rendőrattak 12. évfordulóján nyilvánosságra került közvélemény-kutatásából.

A magyarok közel kétharmada (63 százalék) ért egyet azzal, hogy „Magyarország büszke lehet rendőreire”.

Minél idősebb valaki, annál inkább büszke a magyar rendőrök teljesítményére. Míg

a legfiatalabb, 18-29 évesekből álló korosztály 49 százaléka, a 30-39 évesek 56 százaléka gondol jó szívvel a rendőrökre, az 50 évesek vagy annál idősebbek bő kétharmada van jó véleménnyel róluk.

Mindez nem jelenti azt, hogy ezekben a társadalmi csoportokban többségben lennének a rendőrökről negatív véleménnyel bírók, a legfiatalabb korcsoport 41, a 30-39 éveseknek 30 százaléka, az idősebb korosztályba tartozóknak pedig még tovább csökkenő aránya nem büszke a magyar rendőrökre.

Átlag feletti a rendőrséggel való azonosulás foka a megyei jogú városokban élők (68 százalék), valamint a szakmunkások (69 százalék) körében, viszont Budapesten az országos átlag alatt teljesítettek a rend védői (57 százalék).

Abszolút számokra átfordítva mindez azt jelenti, hogy

ötmillió 18 év feletti magyar szerint lehet Magyarország büszke a rendőreire, közülük 800 ezer fő él Budapesten, 4,2 millió pedig vidéken.

A férfiak és a nők között is 2,5-2,5 millió polgár szimpatizál a rendőrség munkájával, életkori bontásban pedig a 60 év felettiek emelkednek ki 1,7 millió fővel.

Érdekesség, hogy a pártpreferencia szerinti megoszlás alapján egyedül a Jobbik-szimpatizánsok között vannak többségben a rendőrségről negatív véleménnyel bírók. A párt szimpatizánsainak 43 százaléka büszke csak a magyar rendőrökre, 51 százalékuk nem. Ezzel szemben a baloldaliak 58 százaléka, a Fidesz-KDNP szimpatizánsoknak pedig 77 százaléka nyilatkozott pozitívan a rendfenntartókról.

A jobbikosokon kívül nincs olyan mérhető támogatottságú párt, amelynek szavazói körében ne lennének többségben a rendőrségről pozitív véleménnyel bírók.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szeptember 21. és 26. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018