eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nézőpont: ötmillió magyar felnőtt pozitívnak látja a rendőrség munkáját

A Jobbik az egyetlen olyan "látható" párt, amely szimpatizánsainak körében nincsenek többségben a rendvédelmi szervek munkájával elégedettek.

A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire, az ellenpólust a megkérdezettek 27 százaléka alkotja - derül ki a Nézőpont Intézet október 23-ai, a kiskörúti rendőrattak 12. évfordulóján nyilvánosságra került közvélemény-kutatásából.

A magyarok közel kétharmada (63 százalék) ért egyet azzal, hogy „Magyarország büszke lehet rendőreire”.

Minél idősebb valaki, annál inkább büszke a magyar rendőrök teljesítményére. Míg

a legfiatalabb, 18-29 évesekből álló korosztály 49 százaléka, a 30-39 évesek 56 százaléka gondol jó szívvel a rendőrökre, az 50 évesek vagy annál idősebbek bő kétharmada van jó véleménnyel róluk.

Mindez nem jelenti azt, hogy ezekben a társadalmi csoportokban többségben lennének a rendőrökről negatív véleménnyel bírók, a legfiatalabb korcsoport 41, a 30-39 éveseknek 30 százaléka, az idősebb korosztályba tartozóknak pedig még tovább csökkenő aránya nem büszke a magyar rendőrökre.

Átlag feletti a rendőrséggel való azonosulás foka a megyei jogú városokban élők (68 százalék), valamint a szakmunkások (69 százalék) körében, viszont Budapesten az országos átlag alatt teljesítettek a rend védői (57 százalék).

Abszolút számokra átfordítva mindez azt jelenti, hogy

ötmillió 18 év feletti magyar szerint lehet Magyarország büszke a rendőreire, közülük 800 ezer fő él Budapesten, 4,2 millió pedig vidéken.

A férfiak és a nők között is 2,5-2,5 millió polgár szimpatizál a rendőrség munkájával, életkori bontásban pedig a 60 év felettiek emelkednek ki 1,7 millió fővel.

Érdekesség, hogy a pártpreferencia szerinti megoszlás alapján egyedül a Jobbik-szimpatizánsok között vannak többségben a rendőrségről negatív véleménnyel bírók. A párt szimpatizánsainak 43 százaléka büszke csak a magyar rendőrökre, 51 százalékuk nem. Ezzel szemben a baloldaliak 58 százaléka, a Fidesz-KDNP szimpatizánsoknak pedig 77 százaléka nyilatkozott pozitívan a rendfenntartókról.

A jobbikosokon kívül nincs olyan mérhető támogatottságú párt, amelynek szavazói körében ne lennének többségben a rendőrségről pozitív véleménnyel bírók.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szeptember 21. és 26. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×