eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Újabb gyógyszertárakat zárattak be

Visszavonta négy patika működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az érintett cégek az OGYÉI határozata ellen felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be az illetékes bíróságon.

Az OGYÉI tisztigyógyszerészei a csengeri Patika Csenger, a porcsalmai Patika Porcsalma, a rozsályi Erdőhát Gyógyszertár, és a debreceni Sas Patika tevékenységét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy a gyógyszerészek

nagy mennyiségben vény nélkül adtak ki a betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, antibiotikumokat, szteroid gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat.

Ezzel a patikák súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat - olvasható az OGYÉI honlapján.

Az Észak-Alföld régióban működő gyógyszertárak összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül, ezért közel 21 millió forint bírságot szabott ki rájuk a hatóság.

A szervezet felhívta a figyelmet: nem véletlen, hogy bizonyos gyógyszerek csak recept ellenében válthatók ki, hiszen a beteg által szedett egyéb gyógyszerek kölcsönhatásba is léphetnek egymással, illetve a társbetegségek is befolyásolhatják állapotát, emiatt csakis orvosi felügyelettel, orvosi javaslatra az előnyök-kockázatok szigorú mérlegelésével, illetőleg a laborértékek gyakori monitorozása mellett adhatók ki biztonsággal a vényköteles készítmények.

Gyógyszertár nélkül maradt települések

A betegellátás szempontjából a porcsalmai és az rozsályi települések lakói számára okozhat nehézséget a gyógyszertárak működési engedélyének visszavonása. A Porcsalmához legközelebbi gyógyszertár a falutól 3,5 kilométerre lévő Tyukodon található (Ligetszépe Gyógyszertár, 4762 Tyukod, Árpád utca 23.), Rozsály lakosai pedig a 15 kilométerre lévő Jánkmajtison érik el a legközelebbi gyógyszertárat (Megváltó Gyógyszertár, 4741 Jánkmajtis, Kossuth utca 21.). Az OGYÉI az engedélyek visszavonásával egyidőben tájékoztatta a gyógyszertárak nélkül maradt Porcsalma és Rozsály települések polgármestereit a határozat tartalmáról, egyúttal jelezte, partner abban, hogy mielőbb megoldást találjanak arra, hogy a település lakosai a korábban megszokott közelségben tudjanak gyógyszerhez jutni.

Ahhoz, hogy újra nyithasson gyógyszertár e településeken vagy a helyi önkormányzatnak, vagy egy, a közelben lévő patikának kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fordulnia. Előbbi esetben a hatóság közforgalmú gyógyszertár létesítési pályázatot ír ki, utóbbi esetben pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan vizsgálva a hazai gyógyszerek működését az elmúlt három évben hét gyógyszertár engedélyét vonta vissza.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×