eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, a mozgalom alapítója (j), Dúró Dóra korábbi jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő és Novák Előd volt jobbikos országgyűlési képviselő (b2) a Mi hazánk mozgalom zászlóbontó nagygyűlésén Ásotthalmon 2018. június 23-án. Toroczkai László bejelentette: a mozgalom párttá alakul.
Nyitókép: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Kikre számíthat Toroczkaiék mozgalma? - elemzők

A Jobbik szavazóinak mintegy 30 százaléka hajlandó lenne átszavazni a Mi Hazánk Mozgalomra - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány vezető elemzője, Lánczi Tamás. A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója, Pulai András szerint ugyanakkor csapdahelyzetben van az új párt.

A Századvég korábbi felmérése szerint a Jobbik szavazóinak 30 százaléka hajlandó átszavazni egy, a párt eredeti irányvonalát képviselő radikális mozgalomra, vagyis nagyjából ennyi támogatóra számíthat a párttá alakult Mi Hazánk Mozgalom – mondta az InfoRádiónak Lánczi Tamás.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint a Toroczkai László és Dúró Dóra fémjelezte pártnak

kapóra jön a jövő évi két választás, hiszen rögtön meg tudja magát mérettetni.

Sok minden függ attól, hogy a Jobbikban milyen folyamatok zajlanak addig. Ha a dezintegráció folytatódik, a mozgalom sikeres is lehet, az EP-választáson átugorhatják a küszöböt, az önkormányzati választásokon pedig helyeket is szerezhetnek – vélekedett.

Lánczi Tamás szerint az új párt tovább fragmentálja az amúgy is széttöredezett ellenzéket, további nehézség lesz, hogy egy új szereplő lép be.

A két alapító aktívan szerepet vállalt 2018 áprilisáig a Jobbikban, ez pedig

hitelességi problémákat vethet fel,

hiszen kötődnek az addig vállalt irányvonalhoz. Vádolhatók azzal, hogy kifaroltak a bukott pártból, és megpróbálják átmenteni magukat egy új pártba, ez a támadási felület a növekedési potenciált is behatárolja – fejtette ki a vezető elemző.

Légüres térben

A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója, Pulai András szerint ugyanakkor kérdéses, hogy érdemben szavazókat tud-e szerezni a Jobbikból kivált mozgalom, ugyanis az általuk megcélzott választók már nincsenek a pártnál, kutatások szerint 90-95 százalékuk a Fideszhez vándorolt át.

Nincs azon a térfélen széles, szabad vegyértékkel rendelkező szavazói bázis

– tette hozzá.

Az elemző kiemelte: az új pártnak támogatottsága még nincs, építhet valamilyen szavazói bázist, de meglepődne, ha ez gyorsan és sikeresen zajlana.

A mozgalom légüres térbe navigálja magát, ezért Pulai András nem látja valószínűnek, hogy nagy esélyekkel indulnának az EP-választáson. Az euroszkeptikus üzenetük nem feltétlenül különbözik a Fidesz vagy a Jobbik hasonló üzeneteitől, és ezek a pártok nagyobb beágyazottsággal várják a jövő májusi voksolást – hangsúlyozta.

Pulai András szerint lehet, hogy a Mi Hazánk Mozgalom a Fidesz radikális szatelitpártja lesz, vannak erre utaló jelek, hogy nem ők maguk mozgatják a szálakat. Ez kényelmes helyzet lehet, hiszen nincsenek éles választói elvárások, de megfogalmazhatnak erős üzeneteket – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×