eur:
394.69
usd:
371.97
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Pexels
Nyitókép: Pexels

Hasznos tanácsok diákoknak – mire érdemes figyelni?

Több ezer diák dolgozik nyáron és keres pénzt nyaralásra, fesztiválbelépőre. Bár ma már számos olyan diákszövetkezet van, amely segíti a diákokat, fontos, hogy a munkavállalás során a fiatalok is tisztában legyenek a szabályokkal, így elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket.

„A tapasztalatlan, fiatal munkavállalók bizonyos szempontból jóval kiszolgáltatottabbak, mint az idősebb, rutinosabb dolgozók. Nem csupán arról van szó, hogy még nincs megfelelő munkatapasztalatuk, hanem arról is, hogy a rövid foglalkoztatási idő miatt a vállalatok sem minden esetben ügyelnek a szabályszerű foglalkoztatásra” – mondta Juhász Csongor. A Prohuman ügyvezető igazgatója azt is hozzátette: a tapasztalatok és a korábbi felmérések azt mutatják, hogy

kevés diák van tisztában a jogaival.

Nem tudják, mennyi pihenőidő jár nekik, hogyan kell adózniuk, mennyi a minimális fizetés, vagy éppen azt, hogy miért lehet érdemes diákszövetkezeten keresztül munkát vállalniuk. „A munkáltató csak akkor foglalkoztathatja a diákokat kedvezményes adózási kondíciókkal, ha diákszövetkezeten keresztül alkalmazza őket” – emelte ki.

A Prohuman és a Prodiák Diákszövetkezet 10 pontban összefoglalta, mire kell leginkább figyelnie a diáknak, ha munkát vállal.

  1. Válasszon megbízható iskolaszövetkezetet! Nézzen utána annak, hogy a szövetkezet rendelkezik-e DiákÉSZ tagsággal, valamint tájékozódjon mások tapasztalatairól. Gyűjtsön információkat a kiválasztott diákszövetkezetről a weboldala vagy a Facebook oldala alapján.
  2. Így regisztráljon a kiválasztott iskolaszövetkezetnél: minden kitöltött dokumentumból szerezzen másolatot, valamint kérjen információt arról is, hogy milyen összegű tagsági díjat vonnak le a fizetéséből. Ha ezeket a kéréseket vonakodva teljesítik, nem a megfelelő szövetkezetet választotta.
  3. Fontos tudni, hogy diákmunka esetén nem jogosult fizetett szabadságra, fizetett betegállományra vagy táppénzre és a fizetett ünnepre sem jár díjazás, kivéve, ha azon a napon is dolgozik.
  4. Csak olyan munkát vállaljon el, amit biztosan el tud végezni, és van rá elegendő ideje. Továbbá figyeljen arra is, hogy a munkakörbe tartozó feladatokat a munkáltató nem változtathatja meg lényegesen. Ha például beltéri könnyű fizikai munkára jelentkezett, a munkáltató nem teheti meg, hogy kültéren végeztet vele nehéz fizikai munkát.
  5. A bére a szerződésben mindig bruttó összeget takar, amiből még 15 százalékot adózik. A munkabérről írásos elszámolást kell kapnia: ennek tartalmaznia kell, hogyan alakult a bruttó bérét, abból mennyit vont le a munkaadó, vagyis hogyan számolták a nettó, „készhez kapott” bért.
  6. Mindig időben és munkára képes állapotban jelenjen meg a munkahelyén. Ha valami mégis közbejön, mindig jelezze a kapcsolattartójának, hogy nem vagy csak később tud munkába menni.
  7. Nagyon fontos, hogy mindig pontosan vezesse az iskolaszövetkezet által kapott jelenléti ívet, mert ez lesz a bérelszámolásának alapja. A kitöltött és leigazolt jelenléti ívet az iskolaszövetkezet által megadott időpontig és formában juttassa el a számukra.
  8. A bérét minden esetben a szerződésedben szereplő időpontig kell megkapnia, ha addig mégsem érkezik meg, azonnal jelezni kell a kapcsolattartódnak.
  9. Ha a munkaadó vagy a diákszövetkezet nem tisztességes, esetleg jogszabályt sért, jogorvoslatért az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőséghez lehet fordulni.
  10. Az iskolaszövetkezeti tagsági jogviszony automatikusan megszűnik, amikor a diákstátusz lejár. Ha a tavaszi félévre érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik, akkor október 31-ig, ha az őszi félévre, akkor pedig március 31-ig dolgozhat diákként, függetlenül attól, hogy az iskola mikor fejeződött be, vagy mikor szerezte meg a diplomádat. Ha szeretné meghosszabbítani a lejáró tagságot, akkor be kell mutatni az újabb érvényes diákigazolványt vagy iskolalátogatási igazolást.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×