eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A rosszul megválasztott fűtőanyag borzalmas következményekkel jár

A rosszul megválasztott fűtőanyag borzalmas következményekkel jár

Háborodjunk fel, ne nézzük jó szemmel, ha a szomszéd ajtó és ablakkeretek eltüzelésével, műanyag szemét elégetésével teremt meleget otthonában! Sok esetben nem szociális kérdésről van szó, de minden esetben súlyosan szennyezi a lakókörnyezetet a tiltott anyagok eltüzelése – mondta az InfoRádiónak V. Németh Zsolt, a Földművelési Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Fűts okosan! címmel kampányt indított a tárca a szemléletformálás érdekében.

„A települések levegőminőségét jellemzően a lakossági fűtés határozza meg”

– hangsúlyozta az államtitkár. A 10 és 2,5 mikrométer átmérőjű részecskék 67, illetve 85 százalékban a háztartási tüzelőanyagból származnak – tette hozzá V. Németh Zsolt.

Kerülni kell a nedves fa elégetését, és érdemes elsősorban fapelletet vagy fa brikettet használni. A keményfa – így a bükk, tölgy és akác – a leginkább környezetkímélő tüzelőanyag – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A kampány hangsúlyos eleme, hogy mivel ne fűtsünk.

Hulladékkal fűteni tilos,

és ez nem szociális kérdés – véli a Fölművelési Minisztérium munkatársa. Nincsenek ismeretei az embereknek arról, hogy kezelt, lakozott fával, régi ablakkerettel, ajtóval, raklapokkal nem szabad fűteni. Sőt, sokan műanyag ablakkereteket is elégetnek.

Ha valaki elégetésre nem alkalmas fűtőanyagot használ, megmérgezi a szomszédait – figyelmeztetett. A PVC elégetésével például az a foszgén kerül a levegőbe, amit harci gázként alkalmaztak az első világháború idején. Aki hasonlót tapasztal, kormányhivatalnál tehet bejelentést.

A PM10 (10 mikrométernél kisebb részecske) csökkentési ágazatközi program összértéke 2030-ig 700 milliárd forint. A mai napig mintegy 260 milliárd forintot költöttek el ennek érdekében. A program kiterjed a vasútvonalak villamosítására, a mérőhálózatok korszerűsítésére és a házak szigetelésének javítására is. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×