eur:
393.37
usd:
362.17
bux:
73252.4
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Így rendelkezik a magyar jog a szexuális zaklatásról

Így rendelkezik a magyar jog a szexuális zaklatásról

Öt év alatt elévülnek a szexuális kényszerítéssel kapcsolatos ügyek a Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint, kiskorú sérelmére elkövetett esetben ez maximum tíz év lehet – összegezte a vonatkozó jogszabályokat az InfoRádiónak Zamecsnik Péter ügyvéd.

A szexuális zaklatás kifejezést a Büntető Törvénykönyv nem ismeri – hangsúlyozta az ügyvéd. A helyes terminológia szerint szexuális kényszerítést követ el az, aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít. Ennek különböző büntetési tételei vannak. Ezekben a tényállásokban közösülésről nincs szó, hiszen azt szexuális erőszaknak hívja a magyar jog.

Az effajta bűncselekmény ritkán és nehezen bizonyítható, mivel általában az elkövető és a sértett egyaránt hallgat az esemény megtörténtéről. Ha a zaklatásnak vannak egészségügyi jelei, és arról rögtön orvosi látlelet is készül, illetve a vizsgálat során az elszenvedő elmondja mi történt vele, ekkor lehetséges a bizonyítás. Az is megkönnyítheti az eljárás sikerét, ha a cselekménynek tanúja van, esetleg a sértett panaszkodik – például egy kollégának, családtagnak – az esetről.

Főszabály szerint 5 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény a bűncselekményt. Azonban a két minősítő körülmény fennállásának 2-8 évig terjedő szabadságvesztés a következménye. Ilyen esetek, ha a sértett nem töltötte be a 18. életévét, illetve ha hozzátartozó, nevelő, felügyelő, gondozó, gyógykezelő követi el a tettet. Ide tartozik még, ha hatalmi pozíció kihasználásával történik meg az eset. Tizennegyedik életévét be nem töltött sértett esetén 5-10 évig terjed a szabadságvesztés. Az elévülés a büntetési keret felső határa, tehát minimum öt év. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×