eur:
393.52
usd:
368.48
bux:
65936.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Van élet az Alexandra-csőd után?

Van élet az Alexandra-csőd után?

A legtöbb, a hajdan az Alexandra könyvesbolt hálózatához tartozó üzlet új tulajdonosok irányításával újranyitott, a könyvkiadók, nyomdák azonban még egy fillért sem láttak az Alexandra tartozásából. Majd egy évvel az Alexandra-csőd után a könyvpiac helyzetéről Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke beszélt az InfoRádióban.

A január közepén történt bejelentés nem volt váratlan, de megrázta a könyvszakmát – hangsúlyozta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

„A könyvszakma az éves forgalmának 35-40 százalékát november-decemberben realizálja. Drámai módon hatott, hogy pont ez a forgalmi tömeg tűnt el. A november-december-január-februári forgalmával még nem számolt el a Könyvbazár és a Rainbow Kft.”

A bejelentéskor nem lehetett tudni, mi lesz az 59 bolttal, a készletekkel és a tartozásokkal, de – mint Kocsis András Sándor kiemelte, kereskedőláncok segítségével a legnagyobb boltokat megnyitották.

„Úgy tűnik, hogy a hajdani 59 boltból 10-12-et nem nyitnak újra. A több üzletet is átvevő Bookangel Kft. szeptember 1-jétől újraindította az áruház weboldalát is.”

Kocsis András Sándor fájdalmas következménynek tartja, hogy a hajdani háromosztatú könyvszakma leszűkült, ugyanakkor hozzátette, a tisztulás, a megbízható partnerek jelenléte, elengedhetetlen.

„Úgy tűnik, hogy karácsonyra már ezek a boltok tudják hozni azt a forgalmat, ami tavaly a Rainbow-hálózatban realizálódott.”

A hálózat a bizományba adott könyvkészletek jelentős részével még mindig nem tudott elszámolni

– mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, hozzátéve, a Kossuth Kiadói Csoportnál ez jóval százmillió forint feletti nagyságrendet jelent.

„Ez, bár kevésbé, mint vártuk, még mindig nagyon súlyos problémát jelent. A harmadik probléma, a 3-3,5 milliárd forintos tartozás elsősorban a kiadóknak, nyomdáknak jelent gondot, nem oldódott meg.”

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke január végén feljelentést tett, ám azóta sem kapott tájékoztatást a vizsgálatok elindulásáról az ügyészségtől.

„Időközben a kiadók többsége is különböző eljárásokat indított a Könyvbazár, illetve a Rainbow Kft. ellen.”

Kocsis András Sándor értékelése szerint az Alexandra csődje után az erősebbek erősebbé váltak, a kis és közepes, független kiadók, amelyek nem tartoznak kereskedelmi láncokhoz, azonban nehéz helyzetbe kerültek.

„Többen teljesen felfüggesztik vagy kényszerből jelentősen visszavágják a tevékenységüket" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×