eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ki lehet iskolaigazgató Magyarországon?

Ki lehet iskolaigazgató Magyarországon?

Írásos indoklást várna az iskolaigazgatók kinevezésénél a fenntartótól a Nemzeti Pedagógus Kar. A szervezet szerint így számos vitás kérdést lehetne megoldani pusztán azzal, hogy az elutasított pályázók szakmai érveket kapnak válaszként. A szakszervezet is támogatja a kezdeményezést, bár további jogorvoslati lehetőséggel egészítené ki. A tárca egyelőre nem reagált a kezdeményezésre.

A Nemzeti Pedagógus Kar azt javasolja, hogy ezentúl az iskolaigazgatók kinevezésénél a Klebelsberg Központ írásos indoklást adjon az elutasított pályázóknak. A szervezet elnöke szerint ezzel tisztázni lehetne néhány nagy port kavart kinevezés szakmai hátterét.

„A találgatások és a rossz érzések is elmúlnának, ha pontosan lehetne tudni, mi az elutasítások oka, ezért azt kértük, ne csak egy nemet, hanem egy rövid indoklást is kapjanak az igazgatói posztra pályázó pedagógusok” - mondta Horváth Péter.

A Pedagógusok Szakszervezete támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát, azonban kiegészítenék azt egy jogorvoslati lehetőséggel is. A szervezet elnöke úgy véli: a nevelőtestületek tudnak igazán releváns szakmai véleményt alkotni a jelöltekről.

„A pályázó munkájáról, a beadott pályázatáról a tantestületnek van tapasztalata, illetve annak, aki meghallgatta, aki viszont a megbízást adja – államtitkár, miniszter -, nem ismeri személyesen a pályázót, ezért kellene figyelembe venni a tantestület véleményét. El kell hinni, hogy szakmai véleményt mondanak és bízni kellene bennük, hiszen együtt dolgozni is ők fognak - mondta Galló Istvánné.

Alapjaiban változtatná meg az iskolaigazgatói kinevezések rendszerét Pukli István, aki a Tanítanék Mozgalomból kilépve Polgári Világ néven alapított pártot. A volt iskolavezető szerint a tantestületek a biztonságra törekszenek, így nem tudnak elfogulatlan szakmai döntést hozni, éppen ezért egy külső grémiumnak kellene határoznia az intézményvezető személyéről.

„A 2011-es nemzeti köznevelési törvény tervezete még tartalmazott egy olyan kitételt, hogy egy igazgató legfeljebb két ciklust tölthet be, ezt azonban elsöpörte az igazgatói lobbi. Ennek meg kellene lennie, de nem a jelenlegi szisztéma szerint” - fogalmazott Pukli István.

Az ügyben az InfoRádió megkereste az államtitkárságot és a Klebelsberg Központ sajtóosztályát is, egyelőre nem kapott választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×