eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Így vészeljük át a tartós hőséget

Embert és állatot egyaránt megvisel a nagy hőség. Tucatnyi jó tanács a szenvedések enyhítésére.

A tartós meleg elsősorban a szívbetegeket, az időseket és a gyereket viseli meg - figyelmeztet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Így vészeljük át a tartós hőséget

„Aki tudja, hogy nehezen viseli a meleget, a legmelegebb órákban próbálja a fizikai terhelést csökkenteni, a programokat ne erre az időszakra időzítse. Vigyázzunk a gyerekekre és az idősekre, azoknak a folyadékpótlásáról gondoskodjunk, akik ezt maguk nem igazán tudják megtenni.”

Figyeljünk az állatokra is

A kutyákra is oda kell figyelni - hívja fel a figyelmet Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő.

„Zárt autóban semmiképpen ne hagyjunk állatot. A sétáltatásokat célszerű a kora reggeli vagy késő délutáni időszakra időzíteni. A táplálékot is célszerű több részletben adni. Friss ivóvize viszont mindig legyen az állatnak. Kicsit megritkíthatjuk, levághatjuk a szőrzetét, ez is komoly segítség lehet neki, hogy a nehéz napokat átvészelje.”

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke is a kutyatartók figyelmét kéri.

„Aszfaltos vagy betonos felületen semmiképpen ne tartsuk az állatot, a terasz akár 60-80 fokra is fel tud hevülni, ami égési sérülést okozhat.”

A Fővárosi Állat- és Növénykertben élő legtöbb állat kedveli a meleg időt, de jeges finomságokra és fürdőzésre nekik is szükségük van a kánikulában - mondta Hanga Zoltán szóvivő. „Az elefántok is nagyon örülnek, hogy van egy tágas medencéjük, amiben akár a fejük búbjáig el tudnak merülni, a gondozók pedig rendszeresen locsolótömbbel is hűsítik őket.”

A jegesmedvékért sem kell aggódni - üzeni az állatkert szóvivője -, mert az ő kifutójuk a nap részében árnyékban van, bármikor belecsobbanhatnak a medencéjüket és kapnak jégbe csomagolt finomságokat is.

Árnyékolás, légkondi

Az otthonunkat és magunkat is hűtsük le - tanácsolja Szakács Zoltán főorvos, az Alvástársaság elnöke.

Így vészeljük át a tartós hőséget

A munka rendje is változhat

A törvény kevés, de annál fontosabb szabály betartására kötelezi a munkáltatókat hőség idején. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint szigorítani kellene a hőségriasztásra vonatkozó munkavédelmi szabályokat. Nemes Gábor, az érdekképviselet szóvivője. E szerint a szabadban dolgozók nagyobb odafigyelést érdemelnének.

Így vészeljük át a tartós hőséget

„A munkáltató felelőssége, hogy biztosítsa a megfelelő körülményeket. A folyadékpótláson túl fontos lehet, hogy néhány percig hűvösebb helyiségben tudjanak tartózkodni. Felmerül annak a kérdése, hogy a szabályozásokat szigorítani kellene.”

A Magyar Közút megteszi, amit lehet - mondta az InfoRádióban Bánszki Róbert, a cég vagyon- és létesítmény-gazdálkodási igazgatója. Alkalmazottaik már reggel ötkor vagy hatkor elkezdhetnek dolgozni, hogy a legforróbb déli órákban ne kelljen munkát végezniük. Korlátlan mennyiségű hideg vizet, valamint napszemüveget és magas faktorszámű naptejet kapnak, és óránként 5-10 percet árnyékban vagy klimatizált járműben pihenhetnek.

Vásároljunk okosan!

Észszerűen vásároljuk és kerüljük az újra lefagyasztott élelmiszereket - kéri Pleva György, a NÉBIH élelmiszerbiztonsági igazgatója.

„A hűtendő élelmiszereket a lehető legkésőbb tegyük a kosárba, hűtőfóliás táskában kellene elhelyezni ezeket a termékeket. Ha a mélyhűtött termékek össze vannak ragadva, az arra utal, hogy már felolvadtak és újra fagyasztották őket, ami teljesen szabálytalan.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×