eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Odafigyelés, szűrés - A rák megelőzhető

A szombati Rákellenes Világnap alkalmából a betegség megelőzésére, a korai felismerésre és az egyén felelősségére hívták fel a figyelmet kormányzati politikusok.

Novák Katalin család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a Rákellenes Világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta:a betegség elleni küzdelemben nagyon fontos a megelőzés, és a magunkra, családtagjainkra való odafigyelés.

 „A rák mindannyiunk közös ellensége, ráadásul nehéz ellenfél, hiszen az orvostudománynak még mindig kevés információja van e betegség kialakulásának valódi okairól.

A betegség korai felismerése sok esetben nagyban javítja az életkilátásokat.”

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a rák elleni küzdelemben az ellátórendszer egymaga tehetetlen, az egyén felelőssége, a rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek a megelőzésben.

„Ha az emberek nem mennek el a szűrésekre, nem vesznek részt a HPV-vakcinációban,

az egészségügyi ellátórendszer nem tudja ezt a harcot megnyerni.

Ma Magyarországon minden olyan szűrés működik, ami Európa valamelyik országában már működött, tehát nincsen olyan szűrőprogram Európában, ami Magyarországon ne működne. A lakosság részvétele ezeken azonban még nagyon alacsony.”

A rendezvényen elhangzott a kormány az uniós támogatásokból több mint 500 milliárd forintot költött egészségügyi célú fejlesztésekre, ebből több mint 80 milliárd jutott célzottan a daganatos megbetegedések korai felismerésére, megelőzésére, gyógyítására.

Eközben nyilvánosságra került adatok szerint a rák a 65 évesnél fiatalabbakat is jelentősebben sújtja. Magyarországon 100 ezer 65 évesnél fiatalabb közül 120-an halnak meg rákban, addig a tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian. Ráadásul, a tendencia Magyarországon növekvő, míg Nyugat-Európában csökkenő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×