eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hét védőoltásért is fizetniük kell a szülőknek

Jelenleg hét olyan betegség van, amely ellen létezik vakcina, de nem szerepel a kötelező védőoltások között, és nem jár rá tb-támogatás. Mészner Zsófia infektológus az InfoRádiónak azt mondta, hogy egyéni mérlegeléssel kell eldönteni, hogy az ajánlott vakcinák közül melyiket célszerű beadni a gyermeknek.

Tizenegy olyan védőoltással megelőzhető betegség van, amely ellen minden gyerek térítésmentesen kap védőoltást Magyarországon - tudta meg az InfoRádió Mészner Zsófiától, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgató-helyettesétől. Amikor megszületik egy gyerek, BCG-oltást kap a tuberkulózis ellen, majd 2-4 hónapos korában további ötöt: egyebek mellett a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás vagy az agyhártyagyulladás ellen.

Hét olyan betegség van, amelyet ajánlott védőoltásokkal meg lehet előzni. Ezek között van olyan is azonban, amelyhez ad az állam támogatást. Például a csecsemőkorban adható, agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni vakcinához hetvenszázalékos támogatás jár, ráadásul január elsejétől a két éven aluliaknak teljesen ingyenes lesz ez az oltás is - mondta el a szakember.

Csecsemőkorban adható még a rotavírus, a bárányhimlő és az agyhártyagyulladás egy másik fajtája elleni védőoltás. Nagyobb gyerekeknek van a kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás elleni és fertőző májgyulladás, a  Hepatitisz-A elleni védőoltás, még nagyobbaknak pedig létezik a HPV-oltás.

A Magyar Nemzet kiszámolta, hogy ha minden védőoltást be akarnak adatni a gyereküknek a szülők, ez mintegy 200 ezer forintjukba kerül. Az infektológus szerint egyrészt ez egy időben elnyúló teher a szülőkön, hiszen az oltásokat különböző életkorban kell beadni, másrészt érdemes konzultálni a házi gyermekorvossal és a védőnővel, mert ők ismerik a védeni kívánt gyermeket, és ők tudják eldönteni, hogy milyen védőoltásra van mindenképpen szükség.

"Például az érzékeny bőrű gyerekeknek mindenképpen ajánlatos a bárányhimlő elleni védőoltás, mert ezek a gyerekek különben nagyon megszenvedhetik ezt a betegséget" - mondta Mészner Zsófia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×