eur:
385.61
usd:
354.94
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Óriási eső jön hétvégén, de hétfőre visszatér a nyár

Egész nap esni fog az eső szombaton, szeles lesz az idő és 15 fokig esik vissza a hőmérséklet. Akár 30-50 millimétert meghaladó eső is eshet egyes területeken - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Tóth Tamás hozzátette: jövő héten már napos, nyárias idő lesz.

„Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Balkán-félsziget felett egy nagyon intenzív ciklon alakul ki, és ennek felhő- és csapadékrendszere húzódik a Kárpát-medence és Magyarország fölé. A Kárpát-medencén belül Magyarországon számíthatunk a legnagyobb mennyiségű esőre” - mondta Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a csapadék súlypontjában, a szombat késő estig nézett időszakban, nagy területen 30-50 mm-t meghaladó, rendkívül nagy mennyiségű esőre lehet számítani az ország területén.

„Ez a csapadékos periódus részben vasárnapra is áthúzódik, de ekkor már az ország nagyobb részén nem kell ennyire komoly mennyiségre számítani” - fogalmazott a meteorológus.

Tóth Tamás szerint az ilyenkor megszokottnál hűvösebb időre készülhetünk.

„Lesznek olyan helyek Magyarországon, ahol a július közepi átlagnál napközben legalább 10 fokkal alacsonyabb hőmérséklet valószínű. Ez elsősorban a szombati napra lesz igaz. Ekkor ugyanis az erős, időnként viharos lökésekkel kísért északi, észak-nyugati szél mellett a hőmérséklet csúcsértéke az ország egy részén mindössze 15-16 fok között alakul” - részletezte Tóth Tamás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: a fővárosban nem kell számítani dörgéssel, villámlással kísért zivatarokra, viszont elhúzódó csapadékra igen.

„Szombaton, a hajnali órákban éri el Budapestet a csapadékzóna és hosszan tartó, nagy mennyiségű esőre számíthatunk, ilyen szempontból a rendezvények – ami az időjárást illeti – nem éppen kedvezően alakulnak” - jegyezte meg.

Tóth Tamás kiemelte: a nyárias, meleg idő a jövő hét elejére tér vissza.

„Vasárnap és a hétfői nap között az ország területén elég nagy változást tapasztalhatunk majd. Vasárnap még 20 fok alatti, szeles, borongós időre számíthatunk, hétfőre a felhőzet felszakadozik, a tartós csapadék mindenütt megszűnik és a hőmérséklet is jelentősen emelkedik. Hétfőn már megközelíthetjük a július közepén elvárható hőmérsékletet” - mondta Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×