eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki ezután a Városligetben - lapszemle

A Magyar Nemzet szerint anyagi okok vezettek a hortobágyi tűzszerész-tragédiához. A Magyar Idők szerint egyre több gyanús vidékfejlesztési pályázat érkezik a Miniszterelnökséghez.

Pedagógusok ezreit minősítették fel, ugyanis az idén átminősítésre jelentkező tanárok több mint fele magasabb fokozatot nyert el – tudta meg a Magyar Idők az oktatásért felelős államtitkárságtól. A lap kiemeli, hogy azoknak a pedagógusoknak, akik elérték a legmagasabb besorolást több mint 400 ezer forint a bruttó bérük.

A Magyar Nemzet szerint egyre több jel utal arra, hogy anyagi okok vezettek a hortobágyi tűzszerész-tragédiához. A lapnak nyilatkozó katonai szakértő szerint a nemzeti park a tűzszerészek kifizetésén akart spórolni, a HVG pedig arról írt, hogy a felrobbant bombát azért próbálták elszállítani, mert helyszíni hatástalanítása költségesebb lett volna.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy a következő napokban fakivágás kezdődik a szigetvári várban, ami ellen mások mellett a baranyai város főépítésze, az Együtt elnökségi tagja is tiltakozik. A várban lévő helyi védettséget élvező park 65 fájából 27-et akar kivágni a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ.

A Magyar Nemzet szerint egyre kedvezőbb a várólistások helyzete. Ugyanis míg gerincstabilizáló műtétre 354 nap, térdprotézisre 387, szürkehályog-műtétre pedig 104 nap az átlagos, tervezett várakozási idő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár legfrissebb adatai alapján az utóbbi években így is sokat javult a helyzet, egyes beavatkozások esetében már felére vagy negyedére csökkent a műtétig eltelt átlagos várakozási idő.

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni - mondta a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokálnak. Sághi Attila aláhúzta, hogy a projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint.

A Magyar Idők szerint az országban Budapesten a legaktívabbak a kerékpártolvajok. Tavaly egyébként összesen kilencezer biciklit loptak el az országban, míg idén júniusig négyezret. Az ellopott biciklik értéke meglehetősen változó, egyaránt kelendő a drága és a kevésbé értékes kétkerekű is.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy 139 milliárd forintos hitel felvételére kénszerül Budapest a 3-as metró felújításához. A lap értesülése szerint Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a rekonstrukciós projekt, ám az Európai Bizottság már korábban is jelezte, hogy szimpla felújításra korlátozódó beruházásra nem adnak pénzt, csak ha ennek a vonal meghosszabbítása is része.

A Magyar Idők szerint egyre több gyanús vidékfejlesztési pályázat érkezik a Miniszterelnökséghez; számos esetben olyan cégek próbálnak meg több száz milliós vagy akár milliárdos nagyságrendű támogatást elnyerni, amelyek árbevétele a nullához közelít. A tárca szerint az irányító hatóság azonnal elutasítja a kétes támogatási kérelmeket.

Több borász is arról panaszkodott a Magyar Nemzetnek, hogy egy fővárosi pályázati tanácsadó a miniszterelnök bizalmasára, Habony Árpádra hivatkozva ígér biztos sikert az uniós pályázatokon. A lap forrásai szerint hiába a magas jutalék, sokan leszerződnek a társasággal, amely vélhetően a legújabb, 40 milliárd forintos borászati keretre is rástartol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×