INFORÁDIÓ 
2019. július 15. hétfő
Henrik, Roland

inforádió

belföld

quaestor-tárgyalás

Elkezdődött a Quaestor-ügy tárgyalása

Infostart / InfoRádió

Megkezdődött a Quaestor-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyész három napon keresztül ismereti a vádiratot. Az eseményt hatalmas sajtóérdeklődés kíséri. Az ügynek 11 vádlottja van, ketten közülük előzetes letartóztatásban vannak.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly márciusban függesztette fel a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki. Ezt követően kezdődött meg a rendőrségi eljárás. A kiemelt jelentőségű büntetőügyet a törvényszék soron kívül tárgyalja. A Quaestror Zrt. ellen felszámolási eljárás is folyamatban van és több más polgári peres eljárás is zajlik a Fővárosi Törvényszéken.

Az elsőrendű vádlott Tarsoly Csaba és a harmadrendű vádlott bilincsben kommandósok kíséretében érkezett meg a bíróságra. A tárgyalás fokozott biztonsági intézkedések között zajlik ugyanis a bírósági épület előtt demonstrációt tartanak, valamint a tárgyalásra több mint hétszáz sértettet is beidézett a bíróság.

A vádirat ismertetése előtt az ügyet tárgyaló bíró egy órán keresztül beszélt arról, hogy milyen lépéseket tett a bíróság a tárgyalás megkezdése előtt. Így szólt arról is, hogy előzetes ülést is tartottak, ahol felszólította az ügyészséget, hogy egészítse ki a vádiratot. Ezt meg is tette a vádhatóság.

A bírónő arról is beszélt, hogy a büntetőeljárásban azon sértettekkel fognak foglalkozni, akiknek a kára több mint 50 millió forint. A többi sértett ügyét egy másik eljárás keretében tisztázzák.

A bírósági tárgyalás után a Fővárosi Törvényszék szóvivője Madarasi Anna foglalta össze az elhangzottakat:

Ismertette az eddig történteket. Részletesen kitért arra, milyen hiányosságai voltak a vádiratnak, amelyeket az ügyészségnek pótolnia kellett.”

Tarsoly Csaba védőügyvédje Papp Gábor arról beszélt, hogy az ügyészség akkora mennyiségű és méretű elektronikus bűnjelet csatolt, amelyet nem tudtak megnyitni, elolvasni. Így erre a vádlottaknak sem volt lehetőségük. Szakértők szerint a pdf fájl megnyitása és elolvasása öt hónapot vesz igénybe. A Fővárosi Törvényszék tud a problémáról ezért informatikus szakértőket rendelt be a bíróságra – mondta Idzigné dr. Novák Marianna Csilla, az ügy bírája.

A tisztességes eljárás feltételeit mindenképpen tudjuk biztosítani. A felkészülést valamennyi vádlott és védő részére azzal, hogy rendelkezésükre bocsájtjuk azt a szakértőt, aki segítséget nyújtani. Ha van ilyen igény, a szakértő a tárgyaláson is rendelkezésre tud állni. A szakértő meghallgatása nem a bizonyítási eljárás része, az a nyomozati iratok tartalma lesz, értelemszerűen, amit a vádhatóság a bíróság rendelkezésére bocsájtott.”

Tarsoly Csaba a Quaestor cégcsoport elnöke is szót kapott a bíróságon. Ő egyebek mellett arról beszélt, hogy a börtönben nem tudott megfelelően felkészülni a tárgyalására, ugyanis ezt az intézetben nem vagy csak nehezen tudják biztosítani.

Tarsoly Csabát csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A vádhatóság öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint harmincezer sértettje van. A nyomozati anyag 132 ezer oldal, a vádirat több mint 2500.

Kapcsolódó hang

Elkezdődött a Quaestor-ügy tárgyalása
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018