eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A kormány támogatja, hogy a Semmelweis Egyetem gyermekklinikái átkerüljenek Budára

"A kormány támogatja, hogy a Semmelweis Egyetem gyermekklinikái átkerüljenek Budára"

A kormány támogatja azt az elképzelést, hogy a gyermekklinika kerüljön át Budára, mert ameddig a pesti oldalon ezer kórházi ágy áll a gyermekek rendelkezésére, addig Budán mindössze 197 - mondta a kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Semmelweis Egyetemnek mindenből tudnia kell magas szintű ellátást nyújtani, de a képzéshez az alapfokot is meg kell mutatnia – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Cserháti Péter, az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos.

„Rendbe kell hozni az egyetemi klinikákat. Azért sajnos a Mária utcai tömb nagy részének felújítása mellett ott is van a Bőrklinika, ami nincs túl jó állapotban. A külső klinikai tömb a Szigony utcában a most elkészült Korányi projekt mellett a többi épület állapotát messze nem az a nívó, amit elvárunk betegeknek, magyar és külföldi hallgatóknak. Van egy ilyen infrastruktúrafelújítási feladata az egyetemnek” – közölte Cserháti Péter.

A következő feladat a nagy számú hallgatónak igazi gyakorlatot biztosítani, műtőben, beteg mellett a megújuló budapesti kórházakban – mondta a miniszteri biztos.

„Szükség van-e további oktató intézményi nevesítésre, vagy például szerződéses minőségbiztosításos formában tud ehhez az egyetem kellő számú oktatási bázist szerezni magas szinten – például országos intézetekben vagy azon a tisztességes és nagyon szükséges közellátási szinten, amit a városi kórházak tudnak nyújtani. Ennek a paradigmáit kell az egyetemnek ebben a saját előterjesztésében nemsokára a kormány elé vinnie” - fejtette ki a miniszteri biztos.

Ennek a koncepciónak egy hónapon belül el kell készülnie – tette hozzá Cserháti Péter.

A kormány támogatja azt az elképzelést, hogy a Semmelweis Egyetem gyermekklinikái átkerüljenek Budára – mondta a miniszteri biztos.

„Ahol ezek most vannak a dél-pesti térségben, a Heim Pál Kórház és a Szent István-Szent László kórház gyermekinfektológiai ágyai miatt jelenleg több mint ezer ágy gyermekkapacitás van, míg Budán mindössze 197 van mindenestül. Tehát van egy nagyon komoly aránytalanság is – nem a feladat ellátatlanságában, csak a jellegében. Ezért mi azt a szándékot teljesen elfogadjuk, hogy a közel 330 kapacitásnyi gyermekklinika kerüljön át Budára” - jelentette ki a miniszteri biztos.

A gyerekklinikák jelenleg – az egyetem egységei közül talán utolsóként – még a régi bérházakban működnek, új tömb helyett.

„Abszolút támogatjuk azt, hogy a gyerekklinikák a Szent János Kórház, a Kútvölgyi környékére áttelepítve az ottani meglevő diagnosztikai terápiás kapacitásokkal kiegészülve valószínűleg sokkal biztonságosabban tudnak majd működni, mint eddig például abban a bérházban, amit nagyon tisztességesen tartanak karban és újítanak fel. De annak a tágíthatósága véges” - fogalmazott a kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos.

Ez a költözés egészen új színeket jelent majd a budai gyermekellátásban – mondta Cserháti Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×