eur:
386.99
usd:
355.86
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Hoppál Péter: Meg kell teremteni a Budapest-vidék egyensúlyt

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerint a kulturális decentralizáció jegyében a vidéki alkotóműhelyeknek is állami támogatást kell adni. Hoppál Péter az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről.

Hoppál Péter szerint a kormányzati tárgyalásokon mindig keményen érvel a kultúra Budapest-vidék egyensúlyának megteremtése mellett.

„Mindig elmondom, hogy nem dőlhetünk hátra és nem lehetünk elégedettek, ha Budapesten minden műfajban, minden művészeti ágban világszínvonalú produkciók érhetők el, szinte minden este. Ez önmagában még nem elég.”

Ha a fővárosi Zeneakadémia teljesen megérdemelten 850 millió forintot kap a központi költségvetésből, akkor méltánytalan, hogy az ugyanolyan diplomát adó debreceni, szegedi és pécsi művészképző semennyit – fogalmazott az államtitkár.

„Itt is megnyitottunk egy kis ajtórést, és most már 30-30-30 millió forinttal, tehát az egyetemi tanév keretében havi 3 millió forinttal gazdálkodhatnak a vidéki zeneművészeti egyetemi centrumok.”

Ugyanilyen logika alapján az Operaházban működő Nemzeti Balett mellett a Pécsi és a Szegedi Balettnek is jár az állami támogatás és kap is 50-50 millió forintot mindegyik – tette hozzá Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

A fesztiválok hozzájárulnak a Budapest márkanév nemzetközi értékének növeléséhez – mondta Hoppál Péter.

„Idén először sikerült elérni a kulturális tárcának, hogy külön állami költségvetési sor legyen a vidéki kulturális fesztiválokra. Idén még 250 millió, de jövőre ez már 500 millió forint lesz.”

A Magyarország iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, ami leginkább a kulturális területen érhető tetten – mondta az államtitkár.

„Látható és érzékelhető, hogy a 7%-os vendégéjszaka- és 9%-os nézőszám-növekedés, ami a kulturális fesztiválok környezetében zajlik Magyarországon, semelyik más országban nem érhető tetten. Ez hungarikum.”

Hoppál Péter szerint Budapest és a vidék kulturális életét egyensúlyban kell tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×