eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Két kormánykabinet lesz – a nap hírei

A jövőben két kormánykabinetbe tagozódik a kormányzat munkája. Fizetési kötelezettségek miatt zárt hiánnyal júniusban az államháztartás. Az MSZP új választmányi elnöke szerint a kormány a kvótanépszavazással távolabb akarja lökni az országot az uniótól.

A jövőben két kormánykabinetbe tagozódik a kormányzat munkája - ismertette a kormányfő döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szokásos sajtótájékoztatóján elmondta: a döntéshozó és -előkészítő gazdasági valamint stratégiai kabinetet miniszter vezeti majd, és az Orbán Viktor által kijelölt témákkal, ügyekkel foglalkozik. A politikus azzal indokolta a változást, hogy több idő maradjon a két kabinetben jelentős döntések előkészítésére, egyeztetésekre, és hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység.

Júniusban 388 milliárd 900 millió forint volt a költségvetés hiánya a májusi 131 milliárd 700 millió forint többlet után - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tájékoztatás szerint a deficitet az uniós programok kifizetésének beindulása és az adósságszolgálattal összefüggő kamatfizetési kötelezettségek júniusi torlódása okozta. Bár a júniusi hiány magasabb az egy évvel korábbinál, az első fél évben kevesebb mint felére csökkent a tavalyi 823 milliárd 300 millióról.

Számos fővárosi kulturális beruházásról döntött a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János példaként említette, hogy a kabinet tervpályázatot ír ki az Országos Széchényi Könyvtár főépületének felújítására, a Magyar Nemzeti Múzeum használatába kerül a józsefvárosi Palotanegyed több épülete, közöttük pedig visszaállítják, növelik a zöldfelületeket. A tárcavezető azt is közölte, hogy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét, a Természettudományi Múzeum pedig új központi épületbe költözhet. A városligeti beruházásról szólva Lázár János ismét megerősítette, hogy a jelenlegi 60-ról 65-70 százalékra nő a zöldfelületek aránya.

Az MSZP új választmányi elnöke szerint a kormány a kvótanépszavazással távolabb akarja lökni Magyarországot az Európai Uniótól. Hiller István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az október 2-ára kitűzött referendum valójában nem a tervezett kérdésről szól, hanem arról, hogy a kabinet ki akarja vinni az országot az unióból. A szocialista politikus azt mondta: pártja a népszavazástól való távolmaradás mellett fog kampányolni. Szólt arról is, hogy az MSZP, illetve a párt parlamenti frakciójának tisztújításával a következő két évre lezárultak a személyi kérdések a szocialista pártban.

A Moody's szerint mérsékelt lesz a közvetlen hatása Közép- és Kelet-Európa uniós gazdaságaira a brit tagság megszűnésének. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a közvetett hatások jelentősebbek lehetnek, ha a Brexit érdemben rontja az Európai Unió egészének növekedési kilátásait. A Moody's jelenleg valamivel 3 százalék feletti éves átlagos növekedést vár az általa vizsgált közép- és kelet-európai uniós térség egészében a 2016-2017-es időszakban.

Theresa May és Andrea Leadsom a brit Konzervatív Párt két miniszterelnök-jelöltje. A kormányzó toryk vezetőjelölt-választásának második fordulójában a belügyminiszter 199, az energiaipari államtitkár pedig 84 voksot szerzett. Így a párt tagsága közülük választhatja meg őszig az új konzervatív vezetőt. A győztes Margaret Thatcher után Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz.

Nem függesztette fel a NATO a párbeszédet Moszkvával - jelentette ki a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg a szövetség varsói csúcstalálkozója előtt közölte: a konzultáció fóruma a NATO-Oroszország Tanács, amelynek mindig készen kell állnia a nagykövetinél magasabb szintű egyeztetésre is. Korábban Berlin álláspontját ismertetve a német kancellár kijelentette: az elrettentés és a párbeszéd stratégiáját kell követni a NATO Oroszországgal folytatott kapcsolatában. Angela Merkel hangsúlyozta: a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus erősen nyugtalanítja a szövetség kelet-európai tagállamait.

Letette az olimpiai esküt az augusztusi riói játékokon szereplő magyar csapat. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte: aki most esküt tesz, már sikerrel vette az első akadályt, mivel sok sportágban nehezebb megszerezni a kvalifikációt, mint jól szerepelni. Mint fogalmazott, a MOB álláspontja doppingkérdésben a zéró tolerancia. Áder János köztársasági elnök az ünnepségen arról beszélt, hogy Magyarország az összesített olimpiai éremtáblázaton nyolcadik, de a lakosság arányát figyelembe véve a magyar a harmadik legeredményesebb nemzet.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×