eur:
393.28
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ezek a szabályok vonatkoznak a drónok használatára

Ezek a szabályok vonatkoznak a drónok használatára

A drónok reptetésére vonatkozó jogszabályok egyértelműek, bár jóformán senki sem ismeri és tartja be őket - mondta az InfoRádiónak a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke.

Az átlátszó.hu főszerkesztője elképzelhetőnek tartja, hogy ők vagy más civil szervezet a közvélemény tájékoztatása érdekében kamerás drónfelvételeket készít a magyar-szerb határszakaszról. Bodoky Tamás ezt a Magyar Idők című napilapnak mondta, kiemelve, hogy ezt az akciót a törvények betartásával szerveznék meg.

„A drón gyakorlatilag majdnem minden pilóta nélküli légi jármű, amennyiben fel van szerelve valamilyen elektronikai eszközzel. Ha ilyesmi nincsen rajta, akkor a modell kategóriába tartozik” - mondta Tuzson Gergely, a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke.

Ezek a szabályok vonatkoznak a drónok használatára

Hozzáfűzte: a bevásárlóközpontokban kapható készülékek többsége drón, mert általában rendelkeznek valamilyen elektronikai kiegészítővel.

„A jelenlegi magyarországi jogszabályok szerint kizárólag elkülönített légtérben lehet pilóta nélkül légi járművel repülni, tehát engedélyt kell beszerezni ahhoz, hogy a drónok használhatók legyenek. A jogszabály nem tesz különbséget a felhasználók között, tehát mindenkinek be kell szerezni ehhez szükséges engedélyt, még akkor is, ha csak a gyerekek használják a ház udvarán, hiszen minden ilyen eszköz pilóta nélküli légi járműnek minősül. Ilyen készülék pedig csak egyedi engedély és elkülönített légtér birtokában üzemeltethető, még akkor is, ha erre vonatkozóan nem szerepel semmilyen figyelmeztetés a készüléken” - hangsúlyozta a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke.

Tuzson Gergely elmondta: a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz kell benyújtani a kérelmet, ők bírálják el és adnak engedélyt a használatra.

„Minden egyes helyszínre és időpontra külön meg kell kérni az engedélyt. Az engedélynek van érvényességi ideje, ezen belül használható, de a lejárta után és új helyszínen új engedélyt kell kérni” - jegyezte meg Tuzson Gergely.

Az egyesület elnöke szerint 10 magyar drónfelhasználóból legfeljebb 1 ember ismeri ezeket az információkat, de ténylegesen szinte senki sem kér engedélyt.

”A hatóságok valószínűleg nem is bírnák azt a terhelést, ha mindenki engedélyt kérne. Másrészt az eljárás költsége, időigénye és bonyolultsága okán kevesen kérnek engedélyt, ez inkább az üzleti felhasználókra jellemző. Magánszemély nem is kérhet ilyen engedélyt, csak akkor, ha valamilyen egyesülethez vagy szervezethez csatlakozik és maga a szervezet kéri meg az engedélyeket” - figyelmeztetett a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke.

Tuzson Gergely szerint mivel a drón egyre népszerűbb, legalább ezer magyarországi drón van forgalomban és használatban.

Az InfoRádiónak arra a kérdésére, elképzelhetőnek tartja-e, hogy civil szervezet a közvélemény tájékoztatása céljából kamerás drónfelvételeket készítsen a szerb-magyar határon, azt válaszolta:

„Amikor a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz beadjuk a tevékenységi engedélyt, akkor az eljárás során a hivatal elvégzi az egyeztetést a társhatóságokkal. Ha a légtér nem használható, mert például valamilyen katonai művelet által érintett, akkor nem fogják kiadni az engedélyt” - jegyezte meg Tuzson Gergely.

Az egyesület elnöke szerint a hatóság lefoglalhatja a drónt, mint bizonyítékot, és a bírósági eljárás során el lehet kobozni az eszközt, de ez általánosságban is igaz minden rendőri intézkedésre. Mint mondta, nemcsak hazánkban, hanem más országokban is felismerték már, hogy nincsenek a drónokra vonatkozó pontos jogszabályok.

„Magyarországon is folyik a jogszabály kidolgozása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium készíti a rendelet előkészítését, ez várhatóan már ebben az évben megjelenik és valószínűleg a jövő év elejétől hatályos lesz” - mondta Tuzson Gergely, a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×