INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kutyába sem veszik a nem őshonos magyar kutyafajtákat?

Infostart / InfoRádió
Kifogásolják az ellenzéki frakciók az ebtenyésztés szabályain - a bürokrácia-csökkentés jegyében - lazító kormánypárti módosítást.

Az előterjesztés indoklása szerint, míg Magyarországon a tényleges állattenyésztési ágazatokban - mint a szarvasmarha, kecske, sertés - összesen 217 fajta törzskönyvezését és tenyésztését végzik, addig az ebtenyésztő szervezetek összesen 155 ebfajta fenntartását, ami indokolatlan terhelést jelent a tenyésztési hatóságnak és az államigazgatásnak.

A tervezet értelmében 9 magyar ebfajta - a komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a kuvasz, a rövid szőrű, illetve a drótszőrű magyar vizsla, továbbá a magyar agár - kivételével az összes többi eb tenyésztésével összefüggő állami szabályozás megszűnik.

Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára szerint sem Európában, sem a világ többi részén az ebtenyésztésnek a hazaihoz hasonló szabályozása nem ismert, ez a tevékenység mindenhol a civil világ részeként működik. A szetterek, terrierek, a máltai selyemkutya vagy a kínai meztelen kutya esetében nincs semmi keresnivalója az állami szabályozásnak.
Horváth István a Fidesz vezérszónokaként úgy látta, hogy az előterjesztés révén a törzskönyvezett kutya fogalmának újra értéke lehet Magyarországon.

Mint mondta: az ebtenyésztési ágazat megkapja az önrendelkezés lehetőségét.

Kiss László, az MSZP vezérszónoka azonban nem támogatta a javaslatot, amelynek eredményeként - mint mondta - érdemi kontroll nélkül működhet majd több tenyésztő. Hozzátette: most az állam ott vonul vissza, ahonnan pont nem kellene visszavonulnia.

Egyed Zsolt, a Jobbik részéről maga is aggodalmának adott hangot ezzel kapcsolatban, illetve úgy látta, hogy gátat kell szabni a kutyák igénytelen szaporításának. Mint mondta: Sem a törvények, sem ezek a tenyésztő szervezetek nem tudnak ennek gátat szabni.

Az LMP-s Ikotity István szintén nem támogatta a javaslatot, mert úgy látta, hogy az magánérdekeket szolgál. Szerinte a Fidesz csak az őshonos kutyafajtákat menti ki a tenyésztési káoszból, az összes többi fajta esetében szabad utat enged a poszt-kommunista kutyaszaporítási biznisznek.

Zárszavában Nagy István, közölte: két évtizede próbálják szabályozni a területet, de nincs megnyugvás a kutyás társadalomban, nem sikerült olyan szabályokat alkotni, amelyek mindenkinek megfelelők. A kutyás szervezeteket az államtitkár arra biztatta, hogy ne egymás ellen harcoljanak, hanem tegyenek különbséget a tisztességes és tisztességtelen tenyésztők között, a szaporítással foglalkozó tisztességteleneket zárják ki soraikból.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk