eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ferenc pápa megörvendeztette Magyarországot

Ferenc pápa vasárnapi bejelentése szerint 2020-ban Magyarország rendezheti a következő eucharisztikus világkongresszust. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a tanácskozás helyszíne. A Jobbik közleményben üdvözölte a kongresszus helyszínválasztását.

A katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg. Az 51. eucharisztikus kongresszus vasárnap ért véget a Fülöp-szigeteki Cebuban, ahol Ferenc pápa több százezer hívő előtt videoüzenetben jelentette be, hogy a következő eseményt Budapesten szervezik.

A Fülöp-szigeteki kongresszuson tíztagú magyar küldöttség vett részt: Erdő Péter vezetése mellett jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök és Székely János esztergom-budapesti segédpüspök.

Erőd Péter az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta, a budapesti kongresszus "bemutatkozás a világ előtt és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is". A bíboros beszélt a kongresszust megelőző négyéves felkészülés fontosságáról is, amelynek során meghatározzák a rendezvény pontos témáját, teológiai bizottságot alakítanak, vallásos, felkészülő összejöveteleket szerveznek majd.

Soltész Miklós ugyancsak az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta: Magyarországnak az lesz a feladata, hogy minél több embert fogadjon minél több országból és minél nagyobb szeretettel.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében örömtelinek nevezte a következő kongresszus magyarországi megrendezését, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az esemény alkalmából a katolikus egyházfő is Magyarországra látogat.

Magyarország 2020-ban második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. nemzetközi eucharisztikus kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×