eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Erre figyeljünk, ha szarvasagancsot találunk az erdőben

Január végén, februárban van az agancshullás szezonja, a gímszarvasok elhullajtják fejdíszeiket. Az Országos Magyar Vadászkamara felhívja a figyelmet, hogy az agancsokat csak az adott területen vadászatra jogosult szervezet engedélyével lehet összeszedni. Enélkül a gyűjtés lopásnak minősül - mondta Földvári Attila, a kamara kommunikációs főmunkatársa az InfoRádiónak.

"A folyamat lényege, hogy a szarvasbika egész évben építi az agancsát, amelynek a versengésben van szerepe, hiszen a legnagyobb agancsú szarvasbika a domináns. Január végén és február folyamán leesik az agancs, amelyet újra felépít az év során. Amikor leejti, a kiránduló hullajtott agancsokkal találkozhat az erdőben" - mondta Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa az InfoRádiónak.

Hozzátette: az elhullajtott agancs, a vadászatra jogosult szervezetek tulajdona, mert minden erdő, minden külterület Magyarországon vadászterületnek minősül. Ezeken a területeken szervezetek, rendszerint vadásztársaságok jogosultak a vadgazdálkodásra.

"Az elejtett, elhullott vad és az agancs is a vadászatra jogosult szervezetek tulajdona, így a gyűjtés csak az ő engedélyükkel lehetséges. Tehát ha valaki talál egy agancsot, nem viheti haza. Jó eséllyel nem lesz semmilyen akadálya annak, ha valaki agancsgyűjtéssel szeretne foglalkozni, de előtte feltétlenül meg kell keresni a vadásztársaságot, egyeztetni velük és egy írásos engedélyt kérni tőlük" - hangsúlyozta a kommunikációs főmunkatárs.

Kiemelte: ha valaki olyan embertől vásárol fel agancsot, akinek nem volt engedélye a gyűjtésre, akkor orgazdaságot követ el. Ha pedig illegálisan gyűjtött agancsot ad el, akkor az orgazdaságot támogatja, ami bűnrészességnek minősül.

"Az erdőben vannak viselkedési szabályok. Ha valaki hangoskodik, megzavarhatja a vadállományt, ezzel pedig ilyenkor komoly károkat is okozhat, hiszen az agancsot viselő szarvasbikák megriadnak, elindulnak az erdőben és leverhetik az agancsukat, amely még nem is tört volna le" - fogalmazott Földvári Attila, aki hozzáfűzte, ilyenkor jobb esetben letörik az agancs, de rosszabb esetben előfordulhat, hogy a koponyatető egy részével együtt törik le, ami súlyos sérülést okozhat.

"A vadgazdálkodónak ezzel nagyon komoly kárt okozhatunk, mert a sérült szarvasbika nem tud majd olyan agancsot felépíteni, amely genetikailag kódolt lett volna" - fűzte hozzá Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×