eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma

Balog Zoltán: a korrekció szeptembertől érződhet az iskolákban

Tartós nyugalmat nem, de a pedagógusok adminisztrációjának csökkentését ígéri az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: legkésőbb szeptemberre már az iskolákban is érződik majd a Klik szervezeti struktúrájának átalakítása.

Az elmúlt időszak változásai között a legtöbb kifogás a pedagógusok megnövekedett adminisztrációs terheit érte. Az emberi erőforrások minisztere szerint lehet és kell is ezeket csökkenteni.

"Itt tényleg vannak teljesen életszerűtlen előírások. Szakmai feladatokat hagytunk az iskolánál, miközben elvettük az erre alkalmas embert, akit bevittünk a KLIK központba. Akkor viszont a KLIK központnak kell ezt a munkát elvégezni, nem a tanári kar kinevezett emberétől kell várni."

Az emberi erőforrások minisztere szerint már olyan stabil az ország helyzete, hogy lehetőség nyílik korrekciókra az oktatási rendszerben, az érintettek érdekeit jobban figyelembe véve.

Balog Zoltán elmondta: ha a köznevelési kerekasztal által kezdeményezett egyeztetések sikeresek lesznek, akkor szeptemberre eljuthatnak oda, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) érintő korrekció érződni fog az iskolákban. A miniszter nyár végére össze szeretne állítani egy csomagot ezzel kapcsolatban.

Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában kitért a tanítók, tanárok minősítésével összefüggő bürokráciára.

"Már idén eltörlünk minden olyan tanfelügyeletet - ez 9 ezer tanárt érint - ahol olyan tanárt kellene tanfelügyelni, akit korábban már minősítettünk. Három évig ilyen tanfelügyeletre nem kerülhet sor, tud nyugodtan dolgozni. Ez szerintem nagyon jelentős lépés és nagyon jelentős bürokrácia-csökkentés is."

Az oktatási változások azonban nem érnek véget - tette hozzá a miniszter.

"Azt nem tudjuk ígérni, hogy nyugalom lesz. De abban bízom - ha ezt a félévet arra használjuk, hogy elvégezzük ezt a munkát - akkor szeptemberre el tudunk oda jutni, hogy az a szervezeti korrekció, ami a KLIK működését érinti, érződni fog az iskolákban. Nyár végére szeretnék összerakni egy olyan csomagot, amit el lehet indítani szeptemberben"

A tárcavezető hangsúlyozta, a pedagógusokkal való e heti találkozóján világossá vált: a célokban alapvetően egyetértettek, így azt el tudja fogadni, hogy az oda vezető út eddig nem a legjobban volt kikövezve.

Hanganyag: Exterde Tibor, Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×