eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tóbiás: a Fidesz zsákutcába vezette Magyarországot

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Magyarország legnagyobb problémája a Fidesz, amely zsákutcába vezette az országot, a szocialista párt küldetése pedig Magyarország megmentése, ebből a zsákutcából történő kivezetése.

Tóbiás József

szombaton, Budapesten a párt alapszabályt módosító kongresszusán azt mondta, a magyar társadalom problémáit a kormány csak mélyítette, az ország minden téren rosszul teljesít lehetőségeihez képest.

Szerinte a mélyülő szegénység, a rettenetes leszakadás, a demokrácia lebontásának gyakorlata, a jogállam szétverése, a Nyugat-ellenesség mind abból fakad, hogy a Fidesz Magyarország legnagyobb problémája.

Az ellenzéki politikus kifejtette, a többi között azzal vádolja a Fideszt, hogy eltűri a mélyszegénységet, szándékosan feledkezik meg a társadalom kiszolgáltatott csoportjairól, hogy a hatalomért és az abból származó, magánzsebekben fialtatott tőkéért politizál, hogy tragikusan leromlott az egészségügy és a szociális ellátórendszer, hogy tudatosan alacsonyan tartja a munkabéreket.

Felidézte a Fidesz 2014-es választási szlogenjét: csak a Fidesz. Hozzátette: ma már érti ezt a szlogent a magyar társadalom, mert azt jelenti, csak a Fidesznek jut, mindenki más fizet.

Az MSZP elnöke megerősítette pártja fizetésemelési követelését, és bejelentette, hogy országos aláírásgyűjtést kezdtek a tisztességes fizetésekért. Kijelentette: nettó százezer forintnál egyetlen közalkalmazott sem kereshet kevesebbet, ha valaki főiskolát végzett és a közszolgálatba lép, akkor nettó 175 ezer forintnál nem kereshet kevesebbet. Hozzátette: egyetemi végzettséggel rendelkezőknek nettó 200 ezer forintot kell kapniuk, és akkor nem lesz elvándorlás Magyarországról, ez a valós Hazaváró program. Tóbiás József szerint az MSZP történelmi jelentőségű feladata, hogy Magyarországot kivezesse a szákutcából. Véleménye szerint Magyarország jobboldalra csúszott, de a jobboldal ma már nem néz szembe a problémákkal, ezért nem is tud változtatni a krízisen. A jobboldal által okozott válságot csakis az MSZP oldhatja meg - jelentette ki.

Tóbiás József majdnem negyven perces beszédében elismerte, hogy 2010 előtt sem volt "kolbászból a kerítés", de szerinte a gazdasági válságig sokkal jobb pályán volt az ország. Most viszont szétszakadt a társadalom, a Fidesz párttagságán és klientúráján kívül az új rendszerrel mindenki veszít - vélekedett.

A pártelnök elmondta, büszke arra, hogy az MSZP a nyugdíjasok körében a legnépszerűbb, nem olyan, mint a Fidesz, amely 50 éves kor felett értéktelennek tatja az embereket. Vissza kell adni az idős emberek és a nyugdíjak becsületét - hangoztatta.

A szocialista pártelnök közölte, az MSZP-nek 2016-ban programot kell kidolgoznia, amelynek képesnek kell lennie arra, hogy megszólítsa társadalom különböző csoportjait. Annak egy igazságosabb és biztonságosabb Magyarország megteremtéséről kell szólnia - jelezte.

Tóbiás József lezárt egy vitát is, amikor közölte, jövő év júniusában választják meg a párt vezetőit. Elmondta, reméli, hogy azon a kongresszuson lerakják a program alapjait is.

Elmondta, hogy a kongresszusi küldöttek 80 százalékos többséggel fogadták el az alapszabály módosítását, amelyben rögzítették, az MSZP a nemzeti és európai hagyományokra építi politikáját. Úgy értékelt, az a program, amit másfél éve elnökké választásakor megfogalmazott, most 80 százalékos támogatást kapott.

Szerinte az alapszabály módosítása egy mérföldkő, egy új korszak kezdete is egyben. Hangsúlyozta, működésüket ezzel a nappal a demokrácia, a partnerség, a közélet tisztasága iránti igény, az átláthatóság melletti elkötelezettség, a párttagok közötti szolidaritás követelményei szerint kívánja alakítani.

Tóbiás József szerint a Fidesz leváltásához több kell a politikai szembenállásnál, a társadalmi akaratot kell megszervezni, ehhez túl kell lépni az elitek demokráciáján, lépéseket kell tenni a részvételi demokrácián alapuló társadalmi többség megszervezése felé.

Bejelentette, hogy 2016 januárjában megkezdi a választókerületekben a munkát, hogy ott vitassák meg a konkrét ügyeket, illetve kitalálják, hogyan csatornázzák be azok véleményét is, akik szeretnének változtatni, de nem pártot keresnek ehhez.

Tóbiás József beszéde elején köszöntötte az RTL Klub stábját akiket éljenzés és taps fogadott. Mint mondta, reméli, könnyen be tudtak jutni.

A pártelnök elmondta azt is, hogy a kongresszus tagjai tartós élelmiszereket gyűjtöttek az arra rászorulóknak. Az élelmiszereket a kongresszus szünetében adták át Iványi Gábornak, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökének.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökségi tagja az aláírásgyűjtés kapcsán azt hangsúlyozta, a szegénységnek nincs romantikája, ezért, hogy a nagyobb elszegényedést megakadályozzák, a pénzt a népnek kell adni. Hozzátette: Magyarország nem szegény ország, van pénz stadionra, kisvasútra, "a miniszterelnök hobbijára". Nem kell Orbán Viktor "burzsujdemokráciája", amely kegyencekre és közmunkára rugdosottakra osztja fel a nemzetet - hangoztatta.

A kongresszus elején videoüzenteben köszöntötte a résztvevőket Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke szerint pártjának olyan új karaktert kell felépítenie, amely közérthetően tudja leleplezni a kormányzati propaganda hazugságait.

Szeged polgármestere az MSZP Budapesten tartott kongresszusának nyílt szakaszában felszólalva kiemelte, a szocialista pártnak a fizetésemelésre, a földügyekre, az igazságos szociális és nyugdíjpolitikára, valamint egy valódi fenntartható rezsicsökkentésre kell koncentrálnia, hiszen ezek az ügyek milliókat érintenek.

Botka László szerint a társadalomban olyan súlyos feszültségek vannak, hogy bármikor bekövetkezhet egy gyors politikai fordulat. "Ezért tessék szárazon tartani a puskaport és ne egymásra pazarolni" - fogalmazott az elmúlt napokban nyilvánosságra került belső nézeteltérésekre célozva.

A választmányi elnök úgy látja, az MSZP-vel szemben csak egy alternatíva áll, mivel a Fidesz és a Jobbik ugyanazt képviseli a kormánypárt szélsőségessé válása után. Botka László szerint a "Fidesz-rezsim" az utóbbi időszakban kormányzás helyett csak az emberek félelmeire, kiszolgáltatottságára építi hatalmát, eközben "a látszatra sem adva nyúlja le a magyar nép vagyonát".

Az MSZP-nek ebben a helyzetben be kell bizonyítania a csendes többségnek, hogy csak a szabadság és a szolidaritás jelenthet valódi biztonságot - hangsúlyozta, hozzátéve: céljuk elérésében a civil szervezeteket tartják szövetségesüknek.

Botka László egyértelművé tette továbbá, hogy nem tudja elfogadni az egykulcsos adóval, valamint a déli határra épített kerítéssel egyetértő véleményeket, hiszen azok az "orbáni igazságtalanság szinonimái".

A választmányi elnök beszédét követően a kongresszusi küldöttek ismertették a délelőtt tartott tanácskozásokon elhangzottakat.

A szociális krízissel foglalkozó szekcióból Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő az egyik legfontosabb nemzeti ügyként jellemezte a szegénység felszámolását. Korózs Lajos országgyűlési képviselő azt mondta, Magyarországot ki kell szabadítani a Fidesz és a politikai bűnözők csapdájából.

A fizetésemeléssel foglalkozó szekción elhangzottakat ismertetve Dániel Mária Magdolna, a párt Veszprém megyei alelnöke kiemelte, a bérből és fizetésből élők csak vegetálnak.

Katona Tamás pártigazgató pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy egy magyar tanító bére megegyezik egy bécsi gyorsétteremben dolgozó bérével, aminek véget kell vetni.

Az olcsóbb energiával foglalkozó szekcióból Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes azt mondta, reális alapja van az azonnali igazságos és fenntartható árcsökkentésnek.

Tüttő Kata, a párt fővárosi szervezetének elnökségének tagja a párizsi klímacsúccsal összefüggésben beszélt arról, hogy a természet kizsákmányolása mekkora veszélyt jelent az emberekre.

Iván Lívia, a hatvani Societas alelnöke a helyi gazdaság támogatásának növelését sürgette, továbbá azt kezdeményezte, hogy az állam privatizáció helyett adja a földjeit az önkormányzatoknak, amelyek így új munkahelyet teremthetnének.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese úgy fogalmazott, el fogják takarítani azt a "szemétkupacot", amit a Fidesz hagy maga mögött az agráriumban.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi elnöke szerint az ország akkor lehet újra sikeres, ha a kölcsönös tisztelet és megbecsülés kultúráját építik fel, és nem engednek a megosztásnak.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője arról beszélt, hogy a baloldal vissza tudja szerezni a fővárost, amely "mindig lerúgta magáról a megszállókat".

Végül a részvételi demokráciát tárgyaló szekcióból Lukács Zoltán, a szocialisták frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy csak több demokráciával lehet új köztársaságot építeni, biztosítva, hogy az embereknek nagyobb beleszólási lehetősége legyen a döntésekbe. Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője pedig a nők elleni erőszak elleni szigorúbb fellépést sürgetett.

A helyszínen piros, illetve fehér színű, nagyméretű felkiáltójeleket helyeztek el, aktivisták pedig felkiáltójelet ábrázoló pólókat viseltek. Budai Bernadett szóvivő az MTI-nek elmondta: nincs szó a párt szimbolumának, a szegfűnek a lecseréléséről, a felkiáltójel a kongresszus szimbóluma, fő üzenetüket, a fizetésemelést akarták ezzel nyomatékosítani.

A kongresszus nyílt szakaszát megelőzően Gúr Nándor, az MSZP volt Borsod megyei elnöke az MTI kérdésére közölte, a kongresszusnak olyan forgatókönyvet javasoltak, amellyel május végére lenne elnöke a pártnak. Ez lehetővé tenné - folytatta - , hogy minél hamarabb elkezdhessék a felkészülést 2018-as választásra.

Hiller István, az Országgyűlés alelnöke ugyanekkor újságíróknak azt mondta, karakteres és önálló véleménnyel rendelkező szocialista pártot akar, mert ha egy ellenzéki párt csak reagál, akkor mindig ellenzékben marad. Meggyőződése - mondta -, hogy sokkal több baloldali érzelmű ember van, mint amennyien jelenleg támogatják az MSZP-t. A politikus kijelentette, hogy nincsenek pártelnöki ambíciói.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×