INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Megkezdődik az európai liberálisok éves kongresszusa Budapesten

InfoRádió / MTI
Ma kezdődik meg az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE - Alliance of Liberals and Democrats for Europe) éves kongresszusa, amelynek Budapest ad otthont. A kongresszuson megválasztják a szervezet új elnökét, illetve a Magyar Liberális Pártot (MLP) is teljes jogú tagjai közé fogadják.

A háromnapos kongresszus alkalmából vezető európai politikusok, miniszterelnökök érkeznek Budapestre.

Csütörtökön tanácsülésen vitatják meg az MLP felvételi kérelmét, és a tervek szerint pénteken döntenek az MLP és a román - szintén ALDE rövidítésű - liberális párt felvételéről.

A pénteki hivatalos megnyitón felszólal többek között Guy Verhofstadt, az ALDE európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke, Miro Cerar szlovén miniszterelnök, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök. A kongresszus vendége lesz a cseh Vera Jourová, a migrációs és uniós belügyekkel, valamint uniós polgársággal foglalkozó európai biztos is.

A kongresszuson több kerekasztal-beszélgetést is rendeznek, az egyik témája, hogy lesz-e liberális alternatíva Magyarországon, egy másik panelbeszélgetésen pedig a migráció liberális megközelítését tárgyalják meg a résztvevők.

Az ALDE-kongresszus szombati napján választják meg a jelenlegi elnök, Graham Watson utódját. A posztra ketten pályáznak: a holland Hans Van Baalen és Sim Kallas volt észt miniszterelnök.

A kongresszus programjához kapcsolódóan Budapesten tartja éves közgyűlését a LYMEC, az európai liberális ifjúsági szervezetek szövetsége is. A rendezvényen döntenek a LIFT, a Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezetének felvételéről is.

A címlapról ajánljuk