INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Rólunk szól a kortárs irodalom

Infostart / InfoRádió
Segédanyagokat ad ki a Magyartanárok Egyesülete annak érdekében, hogy a kortárs szerzők művei hangsúlyosabban jelenjenek meg az irodalom tanításában. A szervezet elnöke szerint azért kell több kortárs irodalmat oktatni, mert az a gyerekek jelenéről szól, és egyúttal segíti a klasszikusok megértését. A segédanyagban ajánlott írókat az Aegon-díjasok közül választják ki.

"Ez a díj olyan, mint egy világítótorony: segít eligazodni, orientálódni a korszak irodalmában. Nagyon különböző tudós szakemberek, kritikusok és irodalomtörténészek választják ki azt a könyvet, amelyet az adott év terméséből a legmaradandóbbnak tekintenek" - mondta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak.

Hozzátette: ez egy előválasztás a tanár számára, amelyet a Magyartanárok Egyesülete hangszerel a tanórára. Feldolgozza a szakirodalmat, és nem egyszerűen elemzéseket ad, hanem olyan óravázlatokat, amely a legkorszerűbb módszertani eszközökkel az adott mű tanítását segíti. Konyhakész anyagot ad a tanár kezébe, hogy ne legyen magára hagyva a kortárs irodalom tanításában.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke Darvasi László írót idézte: az, hogy ma milyen az életünk, hogy milyen a szerelem ma, milyenek a társadalmi problémák és milyen a nyelv ma, nem tudhatjuk meg a legnagyobb régi magyar íróktól sem. Arról Jókai vagy Petőfi nem tud.

"Természetesen az igazi klasszikusok mindig olyan életproblémákat exponálnak, amelyek minden időben érvényesek. De arról, hogy ma ezek az életproblémák milyen kontextusban jelennek meg, vagy milyen új életproblémák vannak, azt csak a kortársakon keresztül lehet közvetíteni" - fogalmazott Arató László.

Hangsúlyozta: a gyerekek számára és az irodalomtanítás sikeressége szempontjából rettenetesen fontos, hogy bebizonyosodjon: az irodalom rólunk szól, a mi világunkat és önmagunkat segít értelmezni. Az irodalom az önértelmezés mással nem helyettesíthető eszköze.

"Ráadásul az új irodalom a régi irodalom elevenen tartásában is meghatározó szerepet játszik. Az egyik elv, amit követünk, az a régieket megszólító újak, a múlt műveivel párbeszédbe lépő jelenkori művek elve" - mondta Arató László.

Példaként említette, hogy Balassi Bálint verseinek jót tesz, ha olyan modulban tanítják őket, ahol Vas István, Orbán Ottó és Kovács András Ferenc Balassi-parafrázisai vannak. Térey János Asztalizene című társalgási drámája pedig kiválóan tanítható Csehov és Ibsen társalgási drámáival, ahogy a Paulus is fantasztikusan izgalmassá teszi az Anyegint. Péterfy Gergely Kazinczyról szóló Kitömött barbár című regénye pedig a magyar felvilágosodás tanításának adhat teljesen új és izgalmas megközelítést.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk