eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin

Új időszámítás kezdődik a magyar határon

A kormány tervei szerint új időszámítás kezdődik a menekültügyi politikában kedden, ugyanis a kabinet várhatóan elrendeli a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

A határhoz érkező menedékkérőket érintő legfontosabb változás, hogy keddtől büntethetővé válik az illegális határátlépés, tehát aki a zöld határon át, és nem egy legális határátkelőn keresztül érkezik Magyarországra, büntethetővé és végső soron kiutasíthatóvá válik az országból - húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök nemrég egy, az Országházban tartott sajtótájékoztatón.

"Mindenhol elhelyeztük és elhelyezzük folyamatosan azokat a táblákat, útjeleket, amelyek megmutatják nekik, hogy merre kell menniük, hogy ha be akarnak jönni Magyarországra, ahol ezt törvényesen megtehetik. Akik törvényellenesen lépik át a határt, miután bűncselekményt követnek el, azokat azonnal őrizetbe kell venni, tehát nem kísérgetjük őket, nem megkérjük őket, hogy fáradjanak be azokra a helyekre, ahol ellátást kapnak, ha törvénytelenül lépik át a határt, akkor letartóztatják őket a hatóságok, ahogy ezt megmondtuk, már több mint 1 hete tartó kampányunkban."

A kabinet várakozásai szerint október elejére készülhet el teljes hosszában a 3 és fél méter magas kerítés a magyar-szerb határon, ám Röszke térségében már keddre befejezik a munkát és állni fog a tervezett vasúti kapu is - ígérte korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Először is azt reméljük, hogy akik Magyarország felé tartanak, azok megváltoztatják az útirányukat, másrészről azt reméljük, hogy akik Magyarország útirányát megtartják, Magyarország felé jönnek és itt kívánnak az Európai Unióba bejönni, azok tiszteletben tartják majd Magyarország törvényeit és a hivatalos belépési pontoknál jelentkeznek" - fogalmazott Lázár János.

Vagyis a korábban tervezett tranzitzónák helyett belépési pontokat létesítenek a megerősített rendőri jelenléttel és októbertől - ha szükséges - katonai segítséggel őrzött kerítés mentén, ahol csak regisztrációt követően léphetnek be az ország területére a menedékkérők.

"Tehát aki várakozik, azt nem engedjük be az ország területére, aki beadta a kérelmét, azt beengedjük az ország területére. Most lehet, hogy oda, lehet, hogy máshová, ahol az ellátást biztosítani tudjuk, jelen pillanatban is zajlik ennek a logisztikai tervezése és egyeztetése" - mondta Lázár János.

A jogerős menedékkérelmi határozatokat a regisztrációtól számolt 12 napon belül kaphatják meg az érintettek, ám a nemzetközi szabályok szerint a menedékkérőknek a határnál igazolniuk kell, hogy Szerbiában adtak be menedékjogi kérelmet - húzta alá Orbán Viktor.

"Mert Szerbia a magyar törvények szerint biztonságos ország, és biztonságos országból csak akkor fogadunk be menekültet, ha ő beadta a menedékkérelmét és nyilvánvaló, hogy a szerb hatóságok ezt nem voltak hajlandóak elfogadni, befogadni és fair módon megtárgyalni. De aki nem adott be menedékkérelmet Szerbiában, az hiába ad be Magyarországon, azokat nem tudjuk beengedni."

Lázár János elismerte, hogy így az ügyintézési pontokon regisztrált menedékkérők, ugyan úgy elhagyhatják a nyílt menekülttáborokat, mint most.

"Igen, de hogyha az Európai Bizottság azt kéri tőlünk, vagy azt javasolja, hogy zártak legyenek a táborok, akkor majd ezt mérlegeljük."

A regisztrációra nem hajlandó, vagy be nem engedett, a határ szerb oldalán várakozó - akár több ezer ember - ellátására segélyszervezetek együttműködését kéri a kormány - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"A magyar kormány a következő hetekben együttműködési lehetőséget kínál a Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatnak és a Vöröskeresztnek is annak érdekében, hogy azok, akik a határon várakoznak vagy a szerb oldalon várakoznak, azok megfelelő minőségű ellátásban legyenek, még akkor is, ha ez a Magyar Államnak, a magyar adófizetőknek nem kötelessége."

Mindemellett, a jogszabályváltozás révén szigorúbban fogják büntetni az embercsempészetet, sőt az elkövetők vagyonát is elkobozhatják a hatóságok.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×