INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Új időszámítás kezdődik a magyar határon

Infostart / InfoRádió
A kormány tervei szerint új időszámítás kezdődik a menekültügyi politikában kedden, ugyanis a kabinet várhatóan elrendeli a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

A határhoz érkező menedékkérőket érintő legfontosabb változás, hogy keddtől büntethetővé válik az illegális határátlépés, tehát aki a zöld határon át, és nem egy legális határátkelőn keresztül érkezik Magyarországra, büntethetővé és végső soron kiutasíthatóvá válik az országból - húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök nemrég egy, az Országházban tartott sajtótájékoztatón.

"Mindenhol elhelyeztük és elhelyezzük folyamatosan azokat a táblákat, útjeleket, amelyek megmutatják nekik, hogy merre kell menniük, hogy ha be akarnak jönni Magyarországra, ahol ezt törvényesen megtehetik. Akik törvényellenesen lépik át a határt, miután bűncselekményt követnek el, azokat azonnal őrizetbe kell venni, tehát nem kísérgetjük őket, nem megkérjük őket, hogy fáradjanak be azokra a helyekre, ahol ellátást kapnak, ha törvénytelenül lépik át a határt, akkor letartóztatják őket a hatóságok, ahogy ezt megmondtuk, már több mint 1 hete tartó kampányunkban."

A kabinet várakozásai szerint október elejére készülhet el teljes hosszában a 3 és fél méter magas kerítés a magyar-szerb határon, ám Röszke térségében már keddre befejezik a munkát és állni fog a tervezett vasúti kapu is - ígérte korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Először is azt reméljük, hogy akik Magyarország felé tartanak, azok megváltoztatják az útirányukat, másrészről azt reméljük, hogy akik Magyarország útirányát megtartják, Magyarország felé jönnek és itt kívánnak az Európai Unióba bejönni, azok tiszteletben tartják majd Magyarország törvényeit és a hivatalos belépési pontoknál jelentkeznek" - fogalmazott Lázár János.

Vagyis a korábban tervezett tranzitzónák helyett belépési pontokat létesítenek a megerősített rendőri jelenléttel és októbertől - ha szükséges - katonai segítséggel őrzött kerítés mentén, ahol csak regisztrációt követően léphetnek be az ország területére a menedékkérők.

"Tehát aki várakozik, azt nem engedjük be az ország területére, aki beadta a kérelmét, azt beengedjük az ország területére. Most lehet, hogy oda, lehet, hogy máshová, ahol az ellátást biztosítani tudjuk, jelen pillanatban is zajlik ennek a logisztikai tervezése és egyeztetése" - mondta Lázár János.

A jogerős menedékkérelmi határozatokat a regisztrációtól számolt 12 napon belül kaphatják meg az érintettek, ám a nemzetközi szabályok szerint a menedékkérőknek a határnál igazolniuk kell, hogy Szerbiában adtak be menedékjogi kérelmet - húzta alá Orbán Viktor.

"Mert Szerbia a magyar törvények szerint biztonságos ország, és biztonságos országból csak akkor fogadunk be menekültet, ha ő beadta a menedékkérelmét és nyilvánvaló, hogy a szerb hatóságok ezt nem voltak hajlandóak elfogadni, befogadni és fair módon megtárgyalni. De aki nem adott be menedékkérelmet Szerbiában, az hiába ad be Magyarországon, azokat nem tudjuk beengedni."

Lázár János elismerte, hogy így az ügyintézési pontokon regisztrált menedékkérők, ugyan úgy elhagyhatják a nyílt menekülttáborokat, mint most.

"Igen, de hogyha az Európai Bizottság azt kéri tőlünk, vagy azt javasolja, hogy zártak legyenek a táborok, akkor majd ezt mérlegeljük."

A regisztrációra nem hajlandó, vagy be nem engedett, a határ szerb oldalán várakozó - akár több ezer ember - ellátására segélyszervezetek együttműködését kéri a kormány - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"A magyar kormány a következő hetekben együttműködési lehetőséget kínál a Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatnak és a Vöröskeresztnek is annak érdekében, hogy azok, akik a határon várakoznak vagy a szerb oldalon várakoznak, azok megfelelő minőségű ellátásban legyenek, még akkor is, ha ez a Magyar Államnak, a magyar adófizetőknek nem kötelessége."

Mindemellett, a jogszabályváltozás révén szigorúbban fogják büntetni az embercsempészetet, sőt az elkövetők vagyonát is elkobozhatják a hatóságok.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk