eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Már Magyarországon meghalt a 71 menekült - nap hírei

Minden bizonnyal már Magyarországon meghaltak a két hete az osztrák A4-es autópályán megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek. Lezárta a rendőrség az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalát a 165-ös kilométernél. Gyanúsítottként hallgatta ki az illegális bevándorlókat bántalmazó operatőrt a rendőrség.

Lezárta a rendőrség az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalát a 165-ös kilométernél. A korlátozást azért vezették be, mert az osztrák rendőrök megszüntették az autóforgalmat a hegyeshalmi határátkelőnél és az A4-es autópályán Bécs felé, ugyanis a sztrádán sok menekült indult el gyalog, akik megunták, hogy nem jönnek értük az ígért buszok az osztrák gyűjtőpontra. Közben további menekültcsoportok gyalogolnak a határ közelében az 1-es főúton is.

Minden bizonnyal már Magyarországon meghaltak a két hete az osztrák A4-es autópályán megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek. A most lezárult szakértői vizsgálat megerősítette, hogy az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. A 71 migráns halálát követelő tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt.

Gyanúsítottként hallgatta ki az illegális bevándorlókat bántalmazó operatőrt a rendőrség. A gyanú szerint a 40 éves nő kedden Röszkénél belerúgott egy emberbe, egy másikat pedig elgáncsolt, tettét több kamera is rögzítette. Az ügyészség garázdaság vétségének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A nő szabadlábon védekezik.

Segítséget kért az erre hivatott európai uniós rendszeren keresztül Magyarország a menekültválság kezeléséhez. Matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szükség. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor ma (pént) is arról beszélt: a magyar határok sikeres megvédéséhez az unió határain kívülre kell telepíteni a befogadótáborokat.

Szijjártó Péter szerint akár 4-500 ezer menekült is érkezhet az év végéig, ha Magyarország nem erősíti meg déli határainak védelmét. A külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek, illetve Németország és Luxemburg külügyi tárcavezetőinek prágai találkozója után megismételte: Budapest teljesíti kötelezettségét, és megvédi az Európai Unió külső határait.

A humanitárius szempontok legyenek az elsők a menekültválság kezelésében - írta közleményében az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint a menekültügyi helyzet az emberi jogi követelményeknek megfelelő, felelős megoldást követel, de mindvégig az embert kell látni a menekültben.

Felkészült a magyar gyermekvédelem a menekülthullámban kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek fogadására és ellátására - jelentette ki a szociális ügyekért is felelős államtitkár. Czibere Károly Fóton elmondta: idén az első nyolc hónapban több mint 8.200 érkező gyereket regisztráltak, de a gyermekvédelemre nehezedő jelentős nyomás ellenére egyikük sem maradt ellátatlanul.

Megnyílt az UNICEF globális szolgáltató központja Budapesten. A jövőben innen fogják támogatni, kiszolgálni az ENSZ gyermekvédelmi programjait világszerte. A központ a pénzügyi, humán és informatikai hátteret biztosítja a programokhoz.

Jóval többen bekapcsolódnának a rezidens-programba, mint ahány hely van. Ebben az évben 350 hallgató végez a Semmelweis Egyetemen és eddig már 520-an jelezték, hogy bekapcsolódnának a rezidens-képzésbe. Ezért a minisztérium 30 százalékkal emelte a Semmelweis Egyetem régiójának keretszámait. Ugyanis a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetem régióiban maradtak szabad helyek.

Növelné az agráriumból élők számát támogatáspolitikájával a kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Makón, egy mezőgazdasági fórumon a következő időszak legfontosabb kérdésének nevezte, hogy a vidéken lakók miként tudnak boldogulni. Ehhez szerinte a 25-30 évvel ezelőtti 500 ezerhez kellene közelíteni az agráriumból élők számát, amely jelenleg alig 200 ezerre tehető.

A termelők, a feldolgozók és a kereskedők együttműködését sürgette a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az első nemzeti meggy fórumon. Feldman Zsolt Hajdúböszörményben azt mondta: a termékpályán különböző érdekek jelennek meg, az ágazat szereplői nem működnek együtt megfelelően.

A napokban kapják meg a törlésről szóló határozatokat a továbbképzést elmulasztó könyvelők a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A tárca 2800 könyvelőt töröl a nyilvántartásból.

Törvényes volt a 3-as metróvonalon futó kocsik felújításának tendere - ezt állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. A testület jóváhagyta a BKV eljárást lezáró döntését, a jogorvoslati eljárást kezdeményező, észt ajánlattevő Skinest Rail kérelmének valamennyi elemét pedig elutasította.

Csaknem 40 százalékkal csökkentette a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását az elmúlt 25 évben Magyarország - hangsúlyozta az államfő. Áder János a somogyi klímanapon tartott előadásában azt mondta: Magyarország ezzel lépéselőnyben van, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne még tennivaló.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×