INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Rogán: vízben, csatornában nem akar utazni a kormány

Infostart / InfoRádió
A Fidesz frakcióvezetője szerint az államnak vásárolnia kell egy áramszolgáltató céget és képessé kell válnia arra is, hogy szükség esetén átvegye az önkormányzatoktól a távfűtés működtetését. Rogán Antal az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről.

A nemzeti közműszolgáltató kezdetben gázszolgáltatással indul, később azonban villamos energiát is biztosítana, ha ezen a területen is rendelkezni fog egyetemes szolgáltatóval - mondta Rogán Antal.

"A fogyasztóhoz vezető végső kapcsolódás átengedéséhez - szaknyelven szólva unbundling - egyetemes szolgáltatóra van szükség. Ez most az állam tulajdonában van a gázzal kapcsolatosan, de még nincs a villamos energiával kapcsolatosan. Erre is felhatalmazást kért és kapott a kormány, hogy egy ilyet vásároljon, és a következő évben a villamos energia piacán is induljon el. Lehet újat is építeni, de talán érdemesebb vásárolni" - mondta Fidesz frakcióvezetője.

Arról, hogy ez melyik lenne, Rogán Antal úgy fogalmazott: "nem mondom, hogy erről nem kapott tájékoztatást a frakcióülés, de erről nem beszélnék, mert ez egy olyan üzleti stratégiai kérdés, ahol a kormány előbb tárgyal, és meglátjuk, hol sikerül jobb eredményt elérnie. Ha bármit mondanék, a kormány tárgyalási esélyeit rontanám. A kormánynak van elképzelése, azt megpróbálja érvényesíteni" - fogalmazott

Rogán Antal hozzátette: "ezután azon kell gondolkodnunk, ami nem kapcsolódik ehhez, az a távhő. Ebben a tekintetben biztos, hogy széleskörű, közösségi tulajdonban lévő - akár az önkormányzatin is túllépve - típusú szolgáltatást kell nyújtani. Arról beszéltünk a frakcióülésen, hogy az államnak meg kell teremtenie azt a képességét, hogy ha kell, az önkormányzatoktól átvegye a távfűtés működtetését és üzemeltetését. Ezt most elő fogja készíteni a kormányzat, mert azt gondoljuk, hogy erre szükség lehet a jövőben".

Mint fogalmazott, erre a három területre koncentrálnak most, "vízben, csatornában a kormányzat nem akar utazni", ott "túlnyomórészt erős közösségi tulajdon van, szigorú szabályokat alkottunk, azt gondolom, hogy ott lehet jelenleg is a rendszert úgy működtetni, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg tudjuk védeni" - hangsúlyozta Rogán Antal.

Rogán Antal az InfoRádióban a tervezett budapesti kórházról szólva azt mondta: annak részleteit a szaktárcától várják, szeretné, ha azok a nyár elejéig eldőlnének.

Hangsúlyozta: egyelőre csak az dőlt el, hogy a fővárosnak szüksége van egy nagyobbrészt új, és új felszerelésekkel ellátott kórházra.

Hanganyag: Exterde Tibor


A címlapról ajánljuk